Οι Σεβαστοί

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 07:53
REUTERS/TOM BRENNER
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

«Ο Ερντογάν έχει μετατρέψει το τουρκικό κράτος σε οικογενειακή επιχείρηση», γράφει το Spiegel στην ηλεκτρονική του έκδοση. Παλιό νέο, με νέα αφορμή. «Συγγενείς αναλαμβάνουν επικερδείς δουλειές και υψηλά πόστα, θέσεις-κλειδιά σε έμπιστους. Επιθυμία του Ερντογάν... ήταν πάντα να τον διαδεχθεί μία μέρα ένας από τους δύο γιους του. Αλλά ακόμη και ο πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι ούτε ο Μπουράκ ούτε ο Μπιλάλ κάνουν για τη δουλειά. Έτσι απέμενε ως μόνος πιθανός διάδοχος ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ, σύζυγος της κόρης του Εσρά… Φαίνεται ότι αυτό πλέον δεν συμβαίνει».

Φεύγει και ο Τραμπ και ο ρεαλιστής Ερντογάν με μια «Ιφιγένεια» επιχειρεί να αλλάξει το σκηνικό στην οικονομία και να χαλαρώσει τους δεσμούς του με την οικογένεια που αποχαιρετά την αμερικανική εξουσία.

Δύο οικογένειες, εκλεκτικές συγγένειες. Έτσι, στήνονταν οι δουλειές. Με τους γαμπρούς των προέδρων. Οι φάκελοι του αμερικανικού Δικτύου Αντιμετώπισης του Οικονομικού Εγκλήματος (FinCEN Files), που ήρθαν στο φως στα τέλη Σεπτεμβρίου, επιβεβαίωσαν τη στενή σχέση των οικογενειών Τραμπ και Ερντογάν, που απέδιδε και οικονομικά. Γνωστά.

Η δεύτερη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank, όχημα χρηματισμού της οικογένειας από τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου στην Τουρκία -4% λέγεται πως ήταν η μίζα-, η συνάντηση τον Απρίλιο του 2019 -λίγο προτού ξεκινήσει δίωξη στις ΗΠΑ κατά της Halkbank- στο Οβάλ Γραφείο των δύο γαμπρών με τον ένοικο του Λευκού Οίκου -παρουσία του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν- με τη μεσολάβηση τρίτου γαμπρού, του Μεχμέτ Γιαλτσιντάγκ, σύζυγο της κόρης στενού συνεργάτη του Τραμπ στο έργο ανέγερσης των πύργων Trump της Κωνσταντινούπολης, η χρηματοδότηση του οργανισμού Τραμπ και η κάλυψη των χρεών του από την Halkbank και άλλους έμπιστους στον Ερντογάν.

Επεισόδια από τις «Άγριες Μέλισσες» με επεκτάσεις Σεβαστών, βασισμένες στους συγγενικούς δεσμούς, που εξασφαλίζουν τη συνοχή της ομάδας και την τήρηση του νόμου της σιωπής.

Τι θα συμβεί; Ας είμαστε σε προβλέψεις φειδωλοί, γιατί κάποιοι δεν θα ήθελαν να αμφισβητήσουν τον τρόπο που ο κόσμος λειτουργεί. Το σενάριο του νέου κύκλου δεν έχει ακόμη γραφτεί. Παρακολουθούμε το σίριαλ, σημαδεύοντας με τους φελλούς το βαρέλι. Θα βγει ξίδι ή μέλι;   

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή