Πρώιμη ελπίδα

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2020 07:00
REUTERS/BRENDAN MCDERMID
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Τα δύο στηρίγματα που ζητούσε η αγορά έτυχε να έρθουν την ίδια μέρα: Η ανακοίνωση της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, παρότι δεν επαληθεύτηκε το «Μπλε Κύμα», το σενάριο σαρωτικής νίκης του, και η είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer και του Γερμανού εταίρου της BioNTech αποδεικνύεται, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Οι αγορές «πήραν φωτιά», καθώς η προσδοκία ενός εμβολίου έκανε ορατή την προοπτική επιστροφής της παγκόσμιας επιχειρηματικής και οικονομικής δραστηριότητας στην ομαλότητα.

Η Wall Street άγγιξε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ το πάρτι εξαπλώθηκε σε όλες τις κατηγορίες του ριψοκίνδυνου ενεργητικού. Οι μετοχές κάποιων εταιρειών από τον χώρο της ψυχαγωγίας, στις οποίες η πανδημία έδειξε το σκληρό της πρόσωπο, έκαναν άλμα άνω του 70%, ενώ άλλες επιχειρήσεις δεν έχασαν χρόνο για να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία, εκδίδοντας ομόλογο ή ανακοινώνοντας επαναγορά ιδίων μετοχών. Μέσα σε μία μόλις ημέρα άλλαξαν χέρια 2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Σε σχέση με άλλες αφορμές που είχαν οι αγορές για ράλι, η προχθεσινή ήταν αναμενόμενη, καθώς η πρόοδος του εμβολίου αποτελεί ένα πολλά υποσχόμενο βήμα για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν ενείχε υπερβολή τη στιγμή που το δεύτερο κύμα κορονοϊού δεν έχει ακόμη φθάσει στην κορύφωσή του και οι βραχυπρόθεσμες ενδείξεις για την οικονομία είναι άκρως απογοητευτικές. Ο δρόμος είναι μακρύς και τα ερωτήματα πολλά, καθώς και στο παρελθόν έχουμε δει βήματα προόδου, τα οποία εκμηδενίστηκαν έπειτα από κάποιο απρόσμενο συμβάν. Ας μην ξεχνάμε ότι το εμβόλιο της Pfizer βρίσκεται ακόμη σε σχετικά αρχικό στάδιο δοκιμών. Για να γνωρίζουμε τη δυναμική ενός εμβολίου, θα πρέπει να μάθουμε πόσο αποτελεσματικό είναι και πόση διάρκεια έχει αυτή η αποτελεσματικότητα. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν επιτυχία μεγαλύτερη από 90% στις επτά ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Τα επόμενα βήματα θα δείξουν εάν η αποτελεσματικότητα αυτή μπορεί να διαρκέσει. Προκύπτουν και ένα σωρό άλλα θέματα, σύμφωνα με την ιατρική επιστημονική κοινότητα, όπως πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο σε διαφορετικές ηλικίες του πληθυσμού και πόσο ασφαλές.

Προβλήματα μπορεί να προκύψουν και στο στάδιο της παραγωγής και της διανομής του εμβολίου, παρότι έχουν ήδη αρχίσει προετοιμασίες. Επιπλέον, έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής έδειξαν ότι ένας μη ευκαταφρόνητος αριθμός πολιτών σε διάφορες χώρες είναι αντίθετος στο να εμβολιαστεί. Παρά ταύτα, οι αγορές αντέδρασαν σαν να είναι ήδη ορατό το τέλος της πανδημίας. Η είδηση ενός εμβολίου θα ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να μας συμβεί. Καλό θα ήταν όμως οι επενδυτές να υπολογίζουν όλες τις παραμέτρους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή