Ανανέωση σε τρία κρίσιμα θέματα

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2020 07:00
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

«Aέρα ανανέωσης» σε τρία κρίσιμα θέματα μπορεί να φέρει η αλλαγή «σκυτάλης» στις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Δεδομένο είναι πως εντυπωσιακή στροφή στην εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να αναμένεται, ωστόσο επιμέρους πρωτοβουλίες μπορούν να αποδειχθούν εξαιρετικά σημαντικές.  Κατ’ αρχάς στην Αθήνα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εξέλιξη των σχέσεων ΗΠΑ και Τουρκίας, έπειτα από μια περίοδο που είχε χαρακτηριστεί από την ιδιαίτερη καλή επικοινωνία -και σε προσωπικό επίπεδο- των Ντ. Τραμπ και Τ. Ερντογάν. Φυσικά δεν αναμένονται βιαστικές κινήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, που μπορεί να έσπρωχναν τον Τούρκο πρόεδρο πιο κοντά με τη Ρωσία. Ωστόσο, υπάρχει αισιοδοξία πως μπορεί να σταλούν μηνύματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Την ίδια στιγμή η εκλογή του Τζο Μπάιντεν σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης σε όσους ασχολούνται ενεργά με το περιβάλλον και τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναμένεται να ακολουθήσει μια πιο τολμηρή ατζέντα στο θέμα αυτό και έχει δηλώσει πως θα επαναφέρει άμεσα τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Μάλιστα, έχει δεσμευτεί για την υιοθέτηση ενός γενναίου σχεδίου, το οποίο αποκαλεί «επανάσταση της καθαρής ενέργειας», με στόχο να αντιμετωπιστούν «μεγάλα προβλήματα με μεγάλες ιδέες»

Τέλος, ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να αφήσει το δικό του στίγμα στην κρίσιμη μάχη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ήδη έχει τονίσει σε δημόσιες παρεμβάσεις του την ανάγκη χρήσης μάσκας, ενώ ανακοίνωσε τη συγκρότηση μιας «συμβουλευτικής επιτροπής», που θα αποτελείται από επιστήμονες και ειδικούς της δημόσιας υγείας. Αυτή η επιτροπή θα βοηθήσει στο να καταρτιστεί ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, εν αναμονή και της κυκλοφορίας του εμβολίου. 

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για δύσκολα θέματα, που δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Άλλωστε, ο νέος πρόεδρος θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο την 20ή Ιανουαρίου και θα χρειαστεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να ξεδιπλώσει το σχέδιο δράσης του.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή