Η Κίνα καθυστερεί να συγχαρεί τον Τζο Μπάιντεν

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 15:02
UPD:15:06
REUTERS/Damir Sagolj
A- A A+

Η Κίνα δεν έχει συγχαρεί ως τώρα επίσημα τον νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ακόμη και όταν το έχουν κάνει οι ηγέτες άλλων χωρών.

«Παρατηρήσαμε ότι ο κ. Μπάιντεν έχει ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ. «Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ θα καθοριστεί σύμφωνα με τον νόμο και τις διαδικασίες των ΗΠΑ».

Το 2016, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έστειλε συγχαρητήρια στον Τραμπ στις 9 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά τις εκλογές.

Οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών είναι στο χειρότερο σημείο εδώ και δεκαετίες για διαφορές που κυμαίνονται από την τεχνολογία και το εμπόριο έως το Χονγκ Κονγκ και τον κορωνοϊό, και η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει ένα κύμα κυρώσεων κατά του Πεκίνου. Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές που ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον Covid-19 ως «κινεζικό ιό».

Ενώ ο Μπάιντεν αναμένεται να διατηρήσει μια σκληρή στάση απέναντι στην Κίνα - χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Τζινπίνγκ  «κακοποιό» και δεσμεύτηκε να ηγηθεί μιας εκστρατείας για «πίεση, απομόνωση και τιμωρία της Κίνας» - είναι πιθανό να πάρει μια πιο «μετρημένα» συγχαρητήρια.

«Πάντα πιστεύουμε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τον διάλογο μεταξύ τους, να διαχειριστούν τις διαφορές με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, να επεκτείνουν τη συνεργασία με βάση το αμοιβαίο όφελος και να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Γουάνγκ στην ενημέρωση.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν έναν αισιόδοξο τόνο στα άρθρα, λέγοντας ότι οι σχέσεις θα μπορούσαν να αποκατασταθούν, ξεκινώντας από το εμπόριο. Αναγνωρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον ήταν απίθανο να μειώσει την πίεση στην Κίνα για θέματα όπως το Σινγιάνγκ και το Χονγκ Κονγκ, οι Global Times δήλωσαν ότι το Πεκίνο πρέπει να εργαστεί για να επικοινωνήσει με την ομάδα του Μπάιντεν. «Είναι προς το κοινό συμφέρον των ανθρώπων και των δύο χωρών και της διεθνούς κοινότητας ότι η Κίνα-ΗΠΑ. Οι σχέσεις γίνονται πιο χαλαρές και ελεγχόμενες ».

Η China Daily ανέφερε πως είναι «προφανές» ότι η βελτίωση των δεσμών με την Κίνα θα μπορούσε να ξεκινήσει από το εμπόριο και η αναβίωση των εμπορικών συνομιλιών ήταν κρίσιμη για την αποκατάσταση κάποιας κατανόησης και εμπιστοσύνης. Γενικώς, οι Κινέζοι φαίνεται να θεωρούν την εκλογή Μπάιντεν ως ευκαιρία για αποκατάσταση των διμερών σχέσεων και επανέναρξη των συζητήσεων για θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, ο έλεγχος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και φυσικά το εμπόριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή