Aγνωστη η ελευθερία γνώμης

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2007 19:38
UPD:19:39

A- A A+

Η Ολυμπιάδα είναι για τους Κινέζους το μεγάλο γεγονός, που έρχεται να επιβεβαιώσει την ξέφρενη πορεία της οικονομικής ανάπτυξης στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Οταν το 2001 ανατέθηκε στο Πεκίνο η διοργάνωση της Ολυμπιάδας, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πολιτικοί παρατηρητές έσπευσαν να επισημάνουν την τραγική κατάσταση στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καυτηρίασαν το γεγονός, ότι στη χώρα αυτή η ελευθερία του Τύπου συνιστά άγνωστη λέξη.

Η κυβέρνηση της Κίνας υποσχέθηκε μέχρι την Ολυμπιάδα να βελτιώσει τα πάντα. Υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, σχολιάζει η ανταποκρίτρια της Γερμανικής Ραδιοφωνίας στο Πεκίνο, Πέτρα Αλντερατ.

Σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν γίνονται τόσες εκτελέσεις όσο στην Κίνα. Σε καμία άλλη χώρα επίσης, δεν καταλήγουν στη φυλακή, επειδή σκέπτονται διαφορετικά, τόσοι άνθρωποι.

Το Πεκίνο δέχεται καθημερινά έντονες επικρίσεις από διεθνείς οργανώσεις και θεσμούς. Το γεγονός αυτό δυσαρεστεί την κινεζική πολιτική ηγεσία που δεν θέλει με κανέναν τρόπο να αμαυρώσει η κριτική την εικόνα της μεγάλης αθλητικής γιορτής. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Kινέζοι ηγέτες κάνουν βήματα στην κατεύθυνση περισσότερης ελευθερίας. Αντίθετα το καθεστώς εντείνει τον έλεγχο και τις παρακολουθήσεις αντιφρονούντων.

Η Θιβετιανή συγγραφέας Woerse που δραστηριοποιείται υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, λέει για τις προθέσεις των κρατούντων: "Δεν θέλουν προβλήματα ενόψει της Ολυμπιάδας. Εντείνουν τα μέτρα καταπίεσης. Κρατούν σε περιορισμό κατ' οίκο γνωστούς διαφωνούντες που έχουν επιδείξει σχετική δραστηριότητα στο παρελθόν. Παρακολουθούν τα τηλέφωνά τους και το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο".

Η 40χρονη Θιβετιανή συγγραφέας έχει νιώσει στο πετσί της την καταπίεση της κινεζικής λογοκρισίας. Είδε το καθεστώς να απαγορεύει την έκδοση και κυκλοφορία των βιβλίων της και να λογοκρίνει την ιστοσελίδα της. Καταπίεση που γνωρίζει από τη δική του εμπειρία ένας άλλος αντιφρονών, ο Χου Γία. Ο Κινέζος ακτιβιστής είναι σε κατ' οίκον περιορισμό και παρακολουθείται επί 24 ώρες το 24ωρο. Εχει γυρίσει ένα φιλμ που αναφέρεται στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και η κινέζικη ηγεσία προσπαθεί να αποτρέψει την προβολή του στη Δύση. Ο ίδιος ο Χου Για λέει σχετικά: "Εάν το φιλμ αυτό προβληθεί διεθνώς, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την Ολυμπιάδα του 2008. Και αυτό όπως αντιλαμβάνεστε, ανησυχεί το καθεστώς, το οποίο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί τους Αγώνες προκειμένου να αποδείξει πόσο προοδευτική, δίκαιη και αρμονική είναι η κινεζική κοινωνία. Για τον λόγο αυτόν, χιλιάδες άνθρωποι συλλαμβάνονται ή αποσύρονται από την κυκλοφορία", λέει σκωπτικά ο Κινέζος αντικαθεστωτικός.

Μολονότι το Πεκίνο έχει υποσχεθεί μέχρι το 2008 να προσαρμόσει τη νομοθεσία περί Τύπου, στα διεθνή στάνταρτς, ελάχιστα βήματα έχει κάνει προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Μπαζίλ Φερνάντο, στέλεχος της Ασιατικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στο Χονκ Κονγκ, εκτιμά ωστόσο, ότι οι Αγώνες θα έχουν θετικές επιδράσεις για τους πολίτες της Κίνας: "Είναι θετικό να ανοίγει μια κοινωνία. Και η Κίνα θα πρέπει να ανοίξει στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η κλειστή αυτή κοινωνία δεν θα μείνει ως έχει. Ασφαλώς, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε, ότι θα αλλάξουν όλα στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και επιδείνωση, όπως τώρα που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες Κινέζοι. Αλλά σας θυμίζω ότι τον Αύγουστο του 2008 όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στην Κίνα. Ο λαός της χώρας θα έλθει σε επαφή με χιλιάδες επισκέπτες", καταλήγει ο κ. Φερνάντο.

DEUTSCHE WELLE

Υ.Γ. Το 2005 η Λαϊκή Ημερησία έγραφε «πρώτη προτεραιότητα είναι η διατήρηση της σταθερότητας. Κάθε συμπεριφορά που παραβιάζει το νόμο θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη συμφέροντα του λαού». Με άλλα λόγια, κάθε διεκδίκηση είναι επιτρεπτή, μέχρις ότου απαγορευτεί. Αν και η αρχή της θητείας του Χου Τζιντάο χαρακτηρίστηκε από κάποια ανοίγματα, κυρίως στα μέσα ενημέρωσης, ο Χου δεν άργησε να αναλάβει και πάλι τον πλήρη έλεγχο: επικριτικοί δημοσιογράφοι, αμφισβητίες, φιλόδοξοι χρήστες του Internet, όλοι πληρώνουν το τίμημα της «εποχής» Χου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή