Με δύο όψεις τα κέρδη της Berkshire Hathaway

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 08:02
REUTERS/RICK WILKING
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Έφης Τριήρη
[email protected]

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊού να άφησε το στίγμα της και στην Berkshire Hathaway, του μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ, όπως φαίνεται στα λειτουργικά κέρδη τρίτου τριμήνου και στη μετοχή της, όμως τα κέρδη της εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Και αυτό χάρη στην τεχνολογία, παρότι η εταιρεία προειδοποίησε ότι η ζημιά δεν έχει ακόμη τελειώσει, που σημαίνει ότι μπορεί να επακολουθήσουν και άλλες απομειώσεις ενεργητικού της. 

Τα λειτουργικά κέρδη της «αυτοκρατορίας» Μπάφετ διαμορφώθηκαν στα 5,478 δισ. δολάρια, 32% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη του ομίλου -που εκπροσωπούν τις μεγάλες επενδύσεις της Berkshire- έκαναν άλμα μεγαλύτερο του 82% σε ετήσια βάση, διαμορφούμενα στα 30,137 δισ. δολάρια, ενώ τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 63 δισ. δολάρια. Πρόκειται σαφώς για κέρδη πολύ μεγαλύτερα από τα 26,3 δισ. δολαρίων του δεύτερου τριμήνου και συγκριτικά με τις ζημίες των περίπου 50 δισ. δολαρίων του πρώτου τριμήνου. 

Η μετοχή της Apple, στην οποία η εταιρεία του Μπάφετ έχει κάνει το μεγαλύτερο άνοιγμα από όλες τις υπόλοιπες μετοχές που διακρατεί (εκπροσωπεί το 46% του χαρτοφυλακίου της), έκανε ράλι 26% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ η μετοχή της Coca-Cola, στην οποία επίσης έχει επενδύσει, ενισχύθηκε 10,5% την ίδια περίοδο. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος ο Μπάφετ επέστησε την προσοχή στους επενδυτές, λέγοντάς τους να μη δίδουν έμφαση σε αυτά τα κέρδη επειδή είναι άκρως ευμετάβλητα στο σημερινό περιβάλλον. 

Επιπλέον, παρά την ανάκαμψη 20% των μετοχών τύπου Α της Berkshire Hathaway στο τρίτο τρίμηνο, εξακολουθούν να υστερούν σε επιδόσεις έναντι του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500 φέτος. Η μετοχή της εταιρείας έχει απολέσει 8% της αξίας της συγκριτικά με τα κέρδη 10% του δείκτη. Ο Covid-19 μαζί με τους τυφώνες και τα χαμηλά επιτόκια έπληξαν την κερδοφορία των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της Berkshire, στις οποίες περιλαμβάνεται η εταιρεία ασφαλειών αυτοκινήτου Geico, καθώς και το τμήμα ανταλλακτικών μερών αεροσκαφών Precision Castparts που προέβλεψε απώλεια μερικών ακόμη χιλιάδων θέσεων εργασίας. 

Παρά το «αποτύπωμα» όμως της πανδημίας στα λειτουργικά κέρδη και στην τιμή μετοχή της, η Berkshire Hathaway αύξησε εντυπωσιακά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών της στο τρίτο τρίμηνο, στην αξία ρεκόρ των 9 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 5,1 δισ. δολάρια του δεύτερου τριμήνου. Αυτό ανεβάζει τις συνολικές φετινές επαναγορές στα 15,7 δισ. δολάρια. 

Το εντυπωσιακό αυτό «κύμα» επαναγορών λαμβάνει χώρα σε μία περίοδο που οι κινήσεις του Μπάφετ υπήρξαν πολύ περιορισμένες: στα τέλη Αυγούστου προκάλεσε αίσθηση όταν ανακοίνωσε ότι στράφηκε στην Ιαπωνία, αγοράζοντας μερίδια τουλάχιστον 5% στις πέντε κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρείες της: Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co., and Sumitomo. Πέραν τούτου, η εταιρεία δεν έχει κάνει κάποια άλλη μεγάλη αγορά φέτος. Ωστόσο, η ρευστότητα της Berkshire παρέμεινε στα 145,7 δισ. δολάρια στα τέλη του τρίτου τριμήνου. 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή