Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για τον Μπάιντεν

Δευτέρα, 09 Νοεμβρίου 2020 07:00
REUTERS/KEVIN LAMARQUE
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Του Μωυσή Λίτση
[email protected]

Με ένα αίσθημα ανακούφισης η διεθνής κοινή γνώμη υποδέχθηκε την επικράτηση του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, ύστερα από ένα τετραήμερο μετεκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ, ελπίζοντας σε ένα νέο κλίμα διεθνούς συνεργασίας. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στην πρώτη του επινίκια ομιλία υποσχέθηκε «να επουλώσει» τη βαθιά διχασμένη Αμερική.

 Το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ αντικατοπτρίζει αυτόν τον διχασμό, ο οποίος δύσκολα θα κλείσει. Παρά την ήττα, ο Τραμπ δεν έχει ακόμη καταθέσει τα όπλα, με τις δικαστικές του προσφυγές να συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την πολιτική σκηνή για καιρό ακόμη. Παρά την έκδηλη απογοήτευση για την ήττα, οι οπαδοί του Τραμπ συνεχίζουν να αμφισβητούν με συγκεντρώσεις το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν και οι συγκεντρώσεις από οπαδούς και αντιπάλους για να πανηγυρίσουν την εκλογή Μπάιντεν δεν σημαδεύτηκαν από σημαντικά παρατράγουδα, η ανησυχία παραμένει.

 Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της πόλωσης ήταν η συμμετοχή ρεκόρ των Αμερικανών ψηφοφόρων, που έφθασε στο 66%. Ρεκόρ ψήφων συγκέντρωσαν και οι δύο υποψήφιοι, σχεδόν 75 εκατομμύρια ο Μπάιντεν, 70 εκατ. ο Τραμπ, περισσότερες από όσες είχε πάρει στην πρώτη του θριαμβευτική νίκη ο Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008. Παρά την επικράτηση στη λαϊκή ψήφο, η διαφορά ανάμεσα στον Μπάιντεν και τον Τραμπ στις πολιτείες της Τζόρτζια και της Πενσιλβάνια, που καθόρισαν το ποιος από τους δύο θα γίνει πρόεδρος, ήταν οριακή.

Η διαφαινόμενη επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία θα αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για την ανατροπή της κληρονομιάς Τραμπ από τον Μπάιντεν: από τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού και των επιπτώσεων στην οικονομία, μέχρι την ανατροπή βασικών πολιτικών του απερχόμενου προέδρου, όπως η αποχώρηση από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το κλίμα, η κατάργηση του Obamacare, η αποχώρηση από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα.

 Ο Τραμπ μπορεί να ηττήθηκε, χωρίς όμως να υποστεί πανωλεθρία, σε μία εκλογική αναμέτρηση που ο ίδιος ο Μπάιντεν της είχε δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Ο «τραμπισμός» και οι αιτίες που τροφοδότησαν την επικράτηση του μεγιστάνα των ακινήτων στις εκλογές του 2016 θα συνεχίσουν από ό,τι φαίνεται να διχάζουν τις ΗΠΑ, με την πολιτική «κανονικότητα» να αργεί να επιστρέψει... 
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή