Χαιρετίζει η διεθνής κοινότητα την επικείμενη σύνοδο Βόρειας και Νότιας Κορέας

Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2007 21:15
UPD:21:21
A- A A+

Για σημαντική ευκαιρία να βρουν λύση διενέξεις που χρονίζουν στην κορεατική χερσόνησο έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, χαιρετίζοντας την προγραμματισμένη για τα τέλη του μήνα συνάντηση των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Ο αξιωματούχος, που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, ανέδειξε το γεγονός πως με την συνάντηση των δύο προέδρων θα «προωθηθούν η ειρήνη και η ασφάλεια» στην κορεατική χερσόνησο, ενώ θα σημειωθεί πρόοδος στη διαδικασία της «διακορεατικής συμφιλίωσης».

Επίσης εξέφρασε την προσδοκία να δοθεί ώθηση στο πλαίσιο των εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο, με θέμα το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ως ιστορική χαιρέτισε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους τη σύνοδο των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, που θα διεξαχθεί στα τέλη του μήνα, στην οποία πάντως δεν θα μετάσχει.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου, η συνάντηση συνιστά μεγάλη συνεισφορά στην ειρήνη και στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με την νοτιοκορεατική προεδρία, η συνάντηση, που θα γίνει μετά από επτά χρόνια από μια ιστορική σύνοδο κορυφής που έθεσε τις βάσεις για να έρθουν κοντά οι δύο χώρες, πρόκειται να καταλήξει στην υπογραφή συνθήκης ειρήνης για να τερματιστεί μια τελείως αναχρονιστική κατάσταση: οι δύο Κορέες θεωρητικά βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου, ελλείψει συνθήκης που να δίνει επισήμως τέλος στην διαμάχη τους (1950-53).

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή