Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ρωσικό πύραυλο ζητεί η Γεωργία

Για πρόκληση κάνει λόγο ο αρχηγός του ρωσικού επιτελείου
Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2007 09:04
UPD:09:09
A- A A+

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε η Γεωργία για να συζητηθεί η επιθετική -όπως υποστηρίζει η Τυφλίδα- ενέργεια ρωσικού αεροσκάφους που έριξε πύραυλος σε γεωργιανό έδαφος, την περασμένη Δευτέρα.

Ο πύραυλος έπεσε σε ένα αγρόκτημα 65 χιλιόμετρα δυτικά της Τιφλίδας, αλλά δεν εξερράγη. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε ένταση στις σχέσεις της Γεωργίας με τη Ρωσία. Η Μόσχα πάντως αρνήθηκε κάθε εμπλοκή στο επεισόδιο.

Γεωργιανός αξιωματούχος στην Τιφλίδα δήλωσε ότι ο πύραυλος απορρίφθηκε και δεν εκτοξεύτηκε από ρωσικό αεροσκάφος. Ωστόσο γεωργιανός διπλωμάτης στην έδρα του ΟΗΕ ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι το αεροπλάνο "εκτόξευσε" τον πύραυλο επιχειρώντας "βομβαρδισμό από αέρος".

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας οφείλει να συγκληθεί για να καταδικάσει αυτή την επίθεση εναντίον εδάφους μίας εθνικά κυρίαρχης χώρας. Ζητούμε από το Συμβούλιο τη διενέργεια έρευνας από υψηλόβαθμη επιτροπή», δήλωσε ο αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Γεωργίας στην έδρα του ΟΗΕ, Ιρακλί Τσικοβάνι.

Ο γεωργιανός διπλωμάτης μίλησε για "επιθετική ενέργεια", που συνιστά παραβίαση του άρθρου του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ που απαγορεύει τη χρήση βίας.

«Πρόκληση» λένε οι Ρώσοι

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της Τυφλίδας ως πρόκληση κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Itar-Tass, ο αρχηγός Γιούρι Μπαλουγέφσκι δήλωσε σχετικά με τις αντιδράσεις των Γεωργιανών: «Είμαι πεπεισμένος ότι πρόκειται για μία πρόκληση από την πλευρά της Γεωργίας κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της Ρωσίας και της Ρωσίας συνολικά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή