Η επιστήμη των κβαντικών υπολογιστών θεωρείται ως το… Άγιο Δισκοπότηρο της Πληροφορικής για το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι αναλυτές του κόσμου της τεχνολογίας, τα τμήματα Πληροφορικής των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τις μεγάλες αλλαγές που αναμένεται να έρθουν από την σταδιακή υιοθέτηση των κβαντικών υπολογιστών στην εργασιακή τους πραγματικότητα. Μπορεί να απέχουμε ακόμα χρονικά από τη στιγμή που η χρήση των κβαντικών υπολογιστών θα γίνει κοινός τόπος, αλλά δεν θα πρέπει -σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- να θεωρούμε ότι η χρονική απόσταση αυτή είναι τεράστια.
Το σημείο στο οποίο φαίνεται να υπάρχει σύμπλευση απόψεων των ειδικών είναι ως προς το ότι το πεδίο της Πληροφορικής θα είναι τόσο διαφορετικό μετά την εκτεταμένη χρήση των κβαντικών υπολογιστών που διαδικασίες χρονοβόρες του σήμερα θα θεωρούνται διεργασίες δευτερολέπτων στη νέα εποχή. Η συμβουλή όσων ασχολούνται με το θέμα προς τους υπεύθυνους των τμημάτων Πληροφορικής των επιχειρήσεων είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν από τώρα την προετοιμασία τους για τη νέα εποχή που θα έρθει, καθώς αυτή θα είναι εξόχως διαφορετική από τη σημερινή.
Έχουν γίνει κάποιες εφαρμογές της κβαντικής επιστήμης σε υπολογιστικά συστήματα από εταιρείες και πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά πολλά υποσχόμενα. Σχετική και εκτενής αναφορά του ZD Net στις πρώτες διατάξεις κβαντικών υπολογιστών δείχνει ότι τα οφέλη είναι πολλά και η νέα εποχή προ των πυλών.
Η μεγάλη διαφορά ενός κβαντικού υπολογιστή σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα είναι πως εδώ δεν υπάρχει μόνο η δεδομένη τιμή 0 και 1 του δυαδικού συστήματος, αλλά τα qubits, όπως ονομάζονται οι μονάδες της πληροφορίας, μπορούν να παίρνουν ταυτόχρονα και τις δύο τιμές, αυξάνοντας κατακόρυφα τις υπολογιστικές δυνατότητες. Με την ίδια λογική, μπορούν να εφαρμόζονται κβαντικοί αλγόριθμοι, οι οποίοι να τρέχουν στην ίδια μονάδα του χρόνου.
Βεβαίως, δεν θα πρέπει κανείς να θεωρήσει ότι δεν υπάρχουν και προβλήματα, καθώς αυτές οι υπολογιστικές διατάξεις δεν είναι ακόμα τόσο σταθερές, επομένως είναι αρκετά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα. Απλώς, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι σε μερικά έτη από τώρα θα δούμε το πεδίο της εφηρμοσμένης Πληροφορικής να μεταλλάσσεται.