Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Πορτογαλία, κατόπιν έγκρισης από το Κοινοβούλιο της χώρας, εξαιτίας της έξαρσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας. Η κρίση του κορωνοϊού έχει ασκήσει «αφόρητη πίεση» στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας.
Σύμφωνα με την πορτογαλική νομοθεσία περιορίζεται σε 15 ημέρες αλλά μπορεί να παραταθεί επ 'αόριστον, όπως συνέβη τον Μάρτιο και διήρκεσε έξι εβδομάδες. Περιόρισε την κυκλοφορία των ανθρώπων και οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.
Το περασμένο Σάββατο, η κυβέρνηση θέσπισε μέτρα, όπως το «καθήκον του πολίτη» - μια σύσταση και όχι ένας κανόνας - να παραμείνει σπίτι εκτός από την εργασία, το σχολείο ή τα ψώνια, σε 121 δήμους, συμπεριλαμβανομένων της Λισαβόνας και του Πόρτο.
Η νέα κατάσταση έκτακτης ανάγκης που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο την Παρασκευή θα ανοίξει τον δρόμο για υποχρεωτικά μέτρα όπως περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων, αλλά μόνο εάν και όταν χρειάζεται.
Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν θα φέρει «σημαντικές αλλαγές» στα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί, λέγοντας ότι θα δώσει στην κυβέρνηση «ασφάλεια δικαίου» για την επιβολή περιορισμών εάν είναι απαραίτητο.
Το Σάββατο, η κυβέρνηση θα πραγματοποιήσει μια έκτακτη συνεδρίαση για να συζητήσει τους πιθανούς νέους περιορισμούς.
Η Πορτογαλία, με λίγο πάνω από 10 εκατομμύρια ανθρώπους, κατέγραψε συγκριτικά χαμηλούς αριθμούς περιστατικών (166.900) και 2.792 θανάτους, αλλά έφτασε τα 5.550 περιστατικά την Παρασκευή, το υψηλότερο ημερήσιο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Οι δοκιμές έχουν επίσης αυξηθεί.
Συνολικά 2.425 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο, με 340 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, αριθμός υψηλότερος από τον πιο υψηλό του Απριλίου, που ήταν 271.
Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο πριν από την πανδημία είχε τον χαμηλότερο αριθμό κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, μπορεί να φιλοξενήσει 800 ασθενείς με Covid-19.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.