«Ξήλωμα» δικτύων fake λογαριασμών σε οκτώ χώρες από το Facebook

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2020 12:23
UPD:12:28
REUTERS/Dado Ruvic
A- A A+

To Facebook ανακοίνωσε την Παρασκευή πως «ξήλωσε» επτά χωριστά δίκτυα ψεύτικων λογαριασμών και σελίδων στην πλατφόρμα του, που ήταν ενεργά σε Ιράν, Αφγανιστάν, Αίγυπτο, Τουρκία, Μαρόκο, Μιανμάρ, Γεωργία και Ουκρανία, λόγω «συντονισμένης μη-αυθεντικής συμπεριφοράς».

Όπως αναφέρει το Reuters, ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε πως κατέβασε τα νέα δίκτυα στο πλαίσιο της μηνιαίας αναφοράς του περί «coordinated inauthentic behaviour», σημειώνοντας επίσης πως κατέβασε περίπου 8.000 σελίδες που εμπλέκονταν σε εκστρατείες παραπλάνησης ανά τον κόσμο τον Οκτώβριο. Πολλά από τα δίκτυα που «ξηλώθηκαν» εμπλέκονταν σε εκστρατείες παραπλάνησης με πολιτικό πρόσημο, χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς και στοχεύοντας κοινά τόσο εντός των χωρών τους όσο και στο εξωτερικό.

Ένα δίκτυο ελεγχόταν από άτομα που συνδέονται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα σε Αίγυπτο, Τουρκία και Μαρόκο. Οι σελίδες στόχευαν σε χώρες της ευρύτερης περιοχής και είχαν και περιεχόμενο που σχετιζόταν με τρομοκρατία.

Το Facebook βρήκε επίσης δύο «μη αυθεντικά» δίκτυα στη Γεωργία με πολιτικό περιεχόμενο, ένα εκ των οποίων βρέθηκε να σχετίζεται με άτομα που συνδέονταν με δύο πολιτικά κόμματα. Σε Ουκρανία και Μιανμάρ βρέθηκαν παρόμοιες καμπάνιες παραπλάνησης εκ μέρους πολιτικών κομμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς