Με όπλο το πετρέλαιο, αναζητεί συμμάχους

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2007 19:14

A- A A+

Η Βραζιλία αναζητεί αγορές: θέλει να εξαγάγει την τεχνολογία παραγωγής αιθανόλης από σακχαροκάλαμο και ενδιαφέρεται για τα έργα διεύρυνσης της διώρυγας του Παναμά.

Η Βενεζουέλα αναζητεί συμμάχους: ο πρόεδρος Τσάβες (φωτογραφία) θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η χώρα του διαθέτει τους οικονομικούς πόρους και, πάνω απ' όλα, τη θέληση να οικοδομήσει έναν εναλλακτικό οικονομικό χώρο, όπου θα έχει κυρίαρχο ρόλο.

Ο Τσάβες θέλει να ενισχύσει τη θέση του, «αγοράζοντας» μέρος του χρέους της Αργεντινής και υπογράφοντας ενεργειακές συμφωνίες με τη Βολιβία και τον Ισημερινό. Βέβαια, ο Τσάβες δεν είναι τόσο γενναιόδωρος όσο τον παρουσιάζουν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. Ό τόκος που θα λάβει η Βενεζουέλα για την αγορά κρατικών ομολόγων ύψους 725 εκατομμυρίων ευρώ από την Αργεντινή θα φτάσει το 10,5%, πολύ υψηλότερος από εκείνον που λαμβάνουν άλλοι αγοραστές. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση της Αργεντινής ενδιαφέρεται πολύ γι' αυτή την αγορά, δεδομένου ότι οι διεθνείς αγορές διστάζουν να αγοράσουν ομόλογα της χώρας αυτής λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας της.

Την ώρα που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προσπαθεί να ενισχύσει τις θέσεις του στο Νότο, Βραζιλία και Μεξικό εμφανίζονται αποφασισμένοι να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να αναλάβουν από κοινού την ηγεσία της Λατινικής Αμερικής. «Θέλουμε η Λατινική Αμερική να γίνει ένας ολοκληρωμένος οικονομικός χώρος, με κοινωνική αλληλεγγύη και δημοκρατία», δήλωσε ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλντερόν, υποδεχόμενος τον πρόεδρο Λούλα της Βραζιλίας.

Βραζιλία και Μεξικό τάσσονται υπέρ μιας πολυμερούς δράσης, σε αντίθεση με τη μονομερή στάση που ακολουθεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας χάρις στη δύναμη που του δίνει το πετρέλαιο.

Πηγή: El Pais, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή