Μεταναστευτικό-Covid: 750 έως τώρα τα κρούσματα σε δομές φιλοξενίας

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 17:34
UPD:17:37
INTIME NEWS/ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
A- A A+

Επτακόσια πενήντα κρούσματα κορωνοϊού κι ένας θάνατος έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στους περίπου 75.000 αιτούντες άσυλο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Συνοψίζοντας το σχέδιο «Αγνοδίκη» του υπουργείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι αυτό περιλαμβάνει την άμεση μεταφορά νέων αφίξεων στη χώρα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους υγειονομικής απομόνωσης, τη λήψη μέτρων περιορισμού πρόσβασης από και προς στις δομές, τη λειτουργία υγειονομικών μονάδων στις περιμέτρους των δομών, την ενημέρωση των διαμενόντων και τη μεταφορά ευάλωτων πολιτών τρίτων χωρών από δομές νήσων σε ξενοδοχεία. Επίσης, πραγματοποιείται σε καθημερινή βάση η θερμομέτρηση του προσωπικού κατά την είσοδο και έξοδο του από τις δομές. Παράλληλα, ιχνηλατούνται διαμένοντες που εμφανίζουν ύποπτες επιπλοκές υγείας και υποβάλλονται σε τεστ για την ανίχνευση του Covid-19.

Στις δομές επιχειρούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ, με ιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, πολιτιστικούς διαμεσολαβητές, τα οποία, όπως τονίζεται, πραγματοποιούν, πέρα από την πρωτοβάθμια ιατρική-ψυχοκοινωνική κάλυψη και σε συνεργασία και με τις διοικήσεις, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, καθώς και αξιολόγηση των πιθανών ευάλωτων που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης.

Στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ στη Λέσβο έχει εγκατασταθεί κινητό εργαστήριο του γερμανικού ιατρικού ινστιτούτου Bernhard Nocht, με την οικονομική υποστήριξη του Περιφερειακού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. Εξειδικευμένο προσωπικό θα υποστηρίξει τις ελληνικές αρχές έτσι ώστε να αυξήσουν τον έλεγχο των ασθενών και των επαφών τους για Covid-19, καθώς και να συμβάλλουν στη διαχείριση άλλων ασθενειών. Με βάση τον προγραμματισμό του ΠΟΥ οι ιατρικές ομάδες έκτακτης ανάγκης αλλάζουν κάθε δύο μήνες. Είχε προηγηθεί η αποστολή ιατρικής ομάδας έκτακτης ανάγκης από τη Νορβηγία με τη συμμετοχή 24 επαγγελματιών υγείας (ιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων), ενώ μετά τους Γερμανούς θα ακολουθήσει αποστολή με Βέλγους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης, από την εγκατάστασή της η ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης έχει εξετάσει 3.419 ασθενείς.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή