Η Samsung εξετάζει το ενδεχόμενο παροχής chipsets σε άλλους κατασκευαστές smartphones

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 15:44
UPD:15:46
A- A A+
Η Samsung φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των χρηστών της πλατφόρμας ολοκληρωμένου επεξεργαστή Exynos μέσω της συνεργασίας με άλλους κατασκευαστές έξυπνων κινητών τηλεφώνων, όπως οι Xiaomi και Oppo. 
 
Την υπόθεση αποκάλυψε η κορεατική εφημερίδα Business Korea, η οποία υποστηρίζει ότι υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά προσιτές οικονομικά συσκευές των εν λόγω κινέζων κατασκευαστών που όμως θα “φοράνε” επεξεργαστές Exynos της Samsung. 
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα τόσο η Xiaomi όσο και η Oppo αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση επεξεργαστών σε αριθμούς ικανούς που θα τους επιτρέψουν να επεκτείνουν την παραγωγή τους. Επιπλέον, οι επεξεργαστές Exynos προφανώς καλύπτουν τις απαιτήσεις και σε επίπεδο επιδόσεων των δύο κατασκευαστών. 
 
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη κινεζική εταιρεία κατασκευής samrtphones που συνεργάστηκε στον συγκεκριμένο τομέα με την Samsung ήταν η Vivo: το Vivo S6 5G ενσωμάτωνε τον επεξεργαστή Exynos 980, ενώ ο Exynos 880 βρέθηκε στο εσωτερικό του Vivo Y70S. Η συνεργασία των δύο πλευρών θα συνεχιστεί και με το Vivo X60 το οποίο θα εξοπλιστεί με την ολοκληρωμένη πλατφόρμα επεξεργαστή Exynos 1080. 
 
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι δύο μελλοντικοί αγοραστές της πλατφόρμας Exynos δεν πρόκειται να την χρησιμοποιήσουν σε συσκευές που θα χαρακτηρίζονταν ναυαρχίδες, δεν θα είναι δηλαδή κορυφαίων επιδόσεων. Άλλωστε την ίδια πρακτική έχει ακολουθήσει έως τώρα και η Vivo. 
 
Η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που οι Xiaomi και Oppo φαίνεται να διεκδικούν τα μερίδια αγοράς που έως και σήμερα κατέχει η επίσης κινεζική Huawei, εταιρεία που έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα της εμπορικής αντιπαράθεσης Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά το γ' τρίμηνο του έτους η Xiaomi κατέγραψε ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 42%, ενώ στον τομέα των συσκευών υψηλών επιδόσεων με λειτουργικό Android μοναδικός ουσιαστικά προμηθευτής είναι η... αμερικανική Qualcomm. 
 
Την ίδια στιγμή η Samsung φαίνεται ότι βλέπει στην συγκεκριμένη συγκυρία την ευκαιρία να αυξήσει τα εσοδά της. Ειδικά σε μία περίοδο που φέρεται να έχει μειώσει τους ρυθμούς παραγωγής smartphones λόγω των χαμηλών περιθωρίων κέρδους. Μέχρι σήμερα η Samsung κατέχει την τέταρτη θέση στους κατασκευαστές επεξεργαστών για κινητά, πίσω από τις Qualcomm, Mediatek και Huawei. Εάν οι αμερικανικές πιέσεις προς την Huawei συνεχισθούν είναι εξαιρετικά πιθανό τελικά η Samsung να βρεθεί πολύ γρήγορα στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας. 
 
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η Samsung σχεδιάζει το λανσάρισμα του νέου της κορυφαίου smartphone, Galaxy S21, περίπου ένα μήνα νωρίτερα σε σχέση με την συνήθη πρακτική της. Το Galaxy Unpacked του 2021, δηλαδή η σχετική εκδήλωση ανακοίνωσης της νέας σειράς, αναμένεται να πραγματοποιηθεί περί τα μέσα Ιανουαρίου σαν μια κίνηση άμεσης αντιπαράθεσης στα πρόσφατα ανακοινωθέντα iPhone της Apple. 

Προτεινόμενα για εσάς