Εκλογές- ΗΠΑ: Στενεύουν τα περιθώρια για τον Τραμπ

Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2020 07:13
UPD:07:26
REUTERS/ERIN SCOTT
A- A A+

Σε εκλογική διαμάχη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εξελίχθηκαν οι ούτως ή άλλως σημαντικότερες εκλογές των τελευταίων χρόνων στην Αμερική.

Με την παγκόσμια κοινότητα να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, η εκλογική αναμέτρηση ολοκληρώθηκε, ωστόσο, ο νικητής δεν είναι ακόμα ξεκάθαρος.

Η μάχη στήθος με στήθος, και πολιτεία με πολιτεία, έδωσε στον Τζο Μπάιντεν το Ουισκόνσιν, πολιτεία- κλειδί, βάζοντάς τον σοβαρά στο δρόμο προς τον Λευκό Οίκο, λίγες ώρες αφότου ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε αμφισβητήσει την επιστολική ψήφο προαναγγέλλοντας πως θα απευθυνθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Επομένως δεν αποκλείεται τελικά ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ να κριθεί  «στα χαρτιά» από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ο Μπάιντεν συμπληρώνει πλέον 259 εκλέκτορες, έναντι 214 του Τραμπ. Σύμφωνα με το Bloomberg όμως, και εφόσον CNN και  NBC «δίνουν» το Μίσιγκαν στον υποψήφιο των Δημοκρατικών ενώ έχει «κλειδώσει» και το Ουισκόνσιν, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει έτσι 264 εκλέκτορες,  εξέλιξη που τον φέρνει μια ανάσα από τον αριθμό των  270εκλεκτόρων, που χρειάζονται για την προεδρία.

WALL STREET JOURNAL

Ο Μπάιντεν χρειάζεται πλέον μία ακόμα σημαντική πολιτεία, όπως η Νεβάδα ή η Τζιόρτζια , όπου ο Μπάιντεν προηγείται. Ωστόσο, δικηγόροι της εκστρατείας για την επανεκλογή του Τραμπ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στην πολιτεία Τζόρτζια απαιτώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν για τις προεδρικές εκλογές, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press. Ανάλογες κινήσεις αναμένονται και στις πολιτείες Αριζόνα και Νεβάδα, ενώ το επιτελείο του  Τραμπ έχει ήδη ζητήσει επανακαταμέτρηση και στο Ουισκόνσιν.

«Δεν είμαι εδώ για να διακηρύξω ότι νικήσαμε, αλλά να αναφέρω πως όταν τελειώσει η καταμέτρηση, πιστεύουμε ότι θα είμαστε οι νικητές», σημείωσε ο Μπάιντεν σε ομιλία του, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί ενωτικός.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά τη νίκη στο Ουισκόνσιν, και ενώ ο Τραμπ είχε βιαστεί να ανακοινώσει την νίκη του.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στις τέσσερις  πολιτείες στις οποίες δεν είχε «κλειδώσει» το αποτέλεσμα: Τζόρτζια, Βόρεια Καρολίνα, Νεβάδα και Πενσιλβάνια.

Ρεκόρ συμμετοχής

Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου σε πανεθνικό επίπεδο το 1920. Ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, με τη συμμετοχή να υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016 και 57% στην πρώτη εκλογή Ομπάμα το 2008.

Πολλές πολιτείες έχουν κατακλυσθεί από την πληθώρα των ψήφων που εστάλησαν δι’ αλληλογραφίας. Το άνοιγμα των φακέλων και το σκανάρισμα των ψηφοδελτίων αυτών μπορεί σε ορισμένες πόλεις να απαιτήσει ημέρες. Το 49% των ανδρών και το 43% των γυναικών ψηφοφόρων προτίμησαν τον Τραμπ, έναντι 48% και 56% αντίστοιχα για τον Μπάιντεν, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα exit poll της εταιρείας ερευνών Edison. Όσον αφορά την εθνοτική σύνθεση των ψηφοφόρων, το 57% των λευκών ψήφισε Τραμπ έναντι 42% Μπάιντεν, ενώ αντίθετα στον μαύρο πληθυσμό μόλις το 12% ψήφισε τον τωρινό πρόεδρο, έναντι 87% που προτίμησε τον Δημοκρατικό υποψήφιο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή