Καταγγελίες για βασανιστήρια στην υπόθεση των Βουλγάρων νοσοκόμων και του γιατρού

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2007 15:49
A- A A+

Καταθέσεις για τα βασανιστήρια, που όπως καταγγέλλουν, υπέστησαν στη Λιβύη έδωσαν στη Σόφια σε διερευνητική επιτροπή οι πέντε Βουλγάρες νοσηλεύτριες και ο Παλαιστίνιος γιατρός που αφέθηκαν ελεύθεροι στις 24 Ιουλίου ύστερα από 8ετή εγκλεισμό στις λιβυκές φυλακές.

Οι βουλγαρικές εισαγγελικές αρχές συγκρότησαν την επιτροπή αυτή στις αρχές του χρόνου προκειμένου να ερευνήσει τις καταγγελίες τις οποίες διατύπωσαν οι γονείς των νοσοκόμων, ενώ ακόμη οι έξι ήταν φυλακισμένοι στη Λιβύη, και σκοπεύουν να κινήσουν τη διαδικασία ποινικής δίωξης 11 λίβυων αξιωματικών, εάν συγκεντρωθούν αρκετά ενοχοποιητικά στοιχεία εναντίον τους.

Αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Βουλγαρία οι έξι, οι οποίοι είχαν καταδικασθεί δις εις θάνατον από τη λιβυκή δικαιοσύνη, κατήγγειλαν ότι στη διάρκεια της κράτησής τους υποβλήθηκαν σε φρικτά βασανιστήρια με σκοπό να ομολογήσουν ότι μόλυναν εσκεμμένα με τον ιό του AIDS εκατοντάδες μικρά παιδιά σε νοσοκομείο της Βεγγάζης όπου εργάζονταν, επιβεβαιώνοντας έτσι το κατηγορητήριο.

Ο Ολλανδός δικηγόρος του Παλαιστίνιου γιατρού Ασράφ Αλχατζούτζ, ο οποίος έχει αποκτήσει βουλγαρική υπηκοότητα, δήλωσε ότι θα προσφύγει στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Χθες το Ίδρυμα Καντάφι, επικεφαλής του οποίου είναι ο Σεΐφ αλ Ισλάμ, γιος του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, επιβεβαίωσε ότι είχε αποκαλύψει εδώ και πολλά χρόνια ότι οι έξι έγκλειστοι βασανίστηκαν στη διάρκεια των ανακρίσεων.

Σε συνέντευξή του στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα την Τετάρτη, ο αλ Ισλάμ επιβεβαίωσε ότι οι έξι βασανίστηκαν.

Το 2005 δικαστήριο της Λιβύης απάλλαξε εννέα Λίβυους αξιωματικούς και ένα γιατρό από την κατηγορία ότι υπέβαλαν τους έξι κρατουμένους σε βασανιστήρια.

Διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν αποφανθεί ότι ο ιός HIV που προκαλεί το AIDS εξαπλώθηκε στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Βεγγάζης πριν μεταβούν εκεί οι έξι κατηγορούμενοι και ότι η πιθανότερη αιτία της επιδημίας ήταν οι απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής που επικρατούσαν στο ίδρυμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή