Ν. Μπερνς: Οι σημαντικότερες εκλογές στις ΗΠΑ από το 1932

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 23:41
UPD:23:50
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ
A- A A+

Ως τις σημαντικότερες εκλογές που μπορούν να θυμηθούν όσοι ζουν σήμερα στις ΗΠΑ -ίσως οι σημαντικότερες και από το 1932 με τον Φράνκλιν Ρούσβελτ- θεωρεί ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς την αναμέτρηση Τραμπ- Μπάϊντεν.

Μιλώντας  στην ΕΡΤ και τον απεσταλμένο της στην Ουάσιγκτον Φάνη Παπαθανασίου ο καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων στο Χάρβαρντ,  εξέφρασε την άποψη ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι η μόνη επιλογή για τους Αμερικανούς στις 3/11. Χαρακτήρισε τον υποψήφιο των Δημοκρατικών φίλο της Ελλάδας και της Κύπρου από παλιά, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι αν εκλεγεί πρόεδρος θα ενισχύσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τις δυο χώρες.

Ο κ, Μπερνς μάλιστα υπενθύμισε τις θέσεις που εχει πάρει ο Δημοκρατικός υποψήφιος υπέρ της Ελλάδ;ας και της Κύπρου, όπως  οι δηλώσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με την Αγία Σοφία ,αντιτιθέμενος στη μετατροπή της σε τζαμί. και οι δηλώσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και την ανάγκη υπεράσπισης της Ελλάδας.

«Πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα συνεχίσει και θα ενισχύσει την πολύ καλή σχέση μας με την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο» είπε ο κ. Μπερνς.

Μιλώντας για τον Τραμπ είπε εξάλλου: «Ως Αμερικανός θεωρώ τον πρόεδρο Τραμπ αδύναμο ηγέτη. Διχαστικό και αρνητικό ηγέτη για την ίδια τη χώρα μας σε θέματα όπως η φυλετική δικαιοσύνη. Είναι ολέθριος ηγέτης κατά την πανδημία. Κυβερνά χωρίς ίχνος βεβαιότητας κι αποτελεσματικότητας. Στέλνει πολύ διαφορετικά μηνύματα στους Αμερικανούς σχετικά με τον κορονοϊό. Άρα, κατ’ εμέ, δεν υπάρχει επιλογή. Ο Τζο Μπάιντεν είναι η μόνη επιλογή για τους Αμερικανούς στις 3/11»

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι ΗΠΑ

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το τι πρέπει να γίνει ώστε να αποκλιμακωθεί η λενταση με την Τουρκία, ο πρώην διπλωμάτης είπε: 

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει γίνει το μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο και την ελληνική κυριαρχία σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο. Αμφισβητεί τη δυνατότητα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για προοπτικές με το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και τώρα παίρνει πολύ αρνητικές αποφάσεις για την Κύπρο αντίθετες σε όσα ελπίζουμε όλοι για την Κύπρο. Είναι λοιπόν μια δύσκολη εποχή. Μα τη θεωρώ και θετική για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας. Τα τελευταία εφτά-οχτώ χρόνια βλέπουμε μεγάλη αλλαγή στον τόνο αυτής της σχέσης. Οι ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Ομπάμα και υπό τον πρόεδρο Τραμπ είναι χώρα φίλη της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι ο Τζο Μπάιντεν θα το συνεχίσει αυτό. Δε θεωρώ τον Ντόναλντ Τραμπ ηγέτη με σταθερές αρχές ή σταθερές θέσεις. Φοβάμαι ότι μπορεί ν’ αλλάξει γνώμη πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι δεν αντιμετώπισε αρκετά σθεναρά τον πρόεδρο Ερντογάν. Δεν επέβαλε καμία ποινή στην Τουρκία όταν εκείνη αποφάσισε να υιοθετήσει το σύστημα αεράμυνας S-400. Με την τουρκική κυβέρνηση πρέπει να είναι κανείς πολύ σαφής και πολύ σθεναρός. Δεν πιστεύω ότι συνέβη αυτό υπό την ηγεσία του προέδρου Τραμπ.Πιστεύω ότι, αν εκλεγεί Πρόεδρος ο Μπάιντεν και αναλάβει τον Ιανουάριο του 2021 θα είναι πολύ σταθερός φίλος της Ελλάδας».  

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τέλος, ο κ. Μπερνς εκθείασε την εξωτερική πολιτική Μητσοτάκη:Πιστεύω ότι η σταθερότητα, ευφυία και η αποτελεσματικότητα του πρωθυπουργού σας τον οποίο σέβομαι πολύ, του Κυριάκου Μητσοτάκη έφεραν την Ελλάδα σε μια πολύ ισχυρή θέση. Μα χρειάζεται φίλους. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ να συνεχίσει να συμβουλεύει τους Τούρκους να μην είναι τόσο επιθετικοί. Χρειάζεται έναν φίλο στην Ουάσινγκτον. Υπό τον Τζο Μπάιντεν, αν εκλεγεί η Ελλάδα θα είναι πολύ καλός φίλος των ΗΠΑ.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή