Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Oι κολοσσοί τεχνολογίας φαίνεται να τρομάζουν τις κυβερνήσεις, πολύ περισσότερο της Κίνας, καθώς συγκεντρώνουν τεράστιο μερίδιο αγοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η αιφνιδιαστική απόφαση των κινεζικών ρυθμιστικών αρχών να σταματήσουν την κολοσσιαία αρχική δημόσια εγγραφή της Ant Group, θυγατρικής της Alibaba που ανήκει στον Τζακ Μα, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο της Κίνας.
Η διπλή εισαγωγή της στα χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης, που προβλεπόταν στα 35 δισ. δολάρια, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη IPO στον πλανήτη, προσδίδοντας στην Ant μία χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη από αυτή της αμερικανικής τράπεζας JPMorgan Chase & Co και της Goldman Sachs. Μέσα σε μία μόλις δεκαετία, η Ant αναδείχθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο τεχνολογικές εταιρείες στον χώρο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, αλλάζοντας τις συνήθειες πολλών καταναλωτών.
Τα παραπάνω νούμερα «ζαλίζουν» και ενώ όλο αυτό το success story προβαλλόταν ως η πιο επιτυχημένη ιστορία του κινεζικού επιχειρείν, ανοίγοντας δρόμους για τις κινεζικές χρηματοοικονομικές αγορές, «τιμωρήθηκε» από το ίδιο το κινεζικό πολιτικό κατεστημένο. Οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας, υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης και στενού συνεργάτη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, που σχεδιάζει τις χρηματοοικονομικές πολιτικές, έκλεισαν τον δρόμο προς την επιτυχία της, επικαλούμενες ελλείψεις και παρατυπίες, που καθιστούν αναγκαία μία αναδιάρθρωση της Ant, χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτό σημαίνει μία μορφή διάσπασης των δραστηριοτήτων της για να μη συγκεντρώνει υπερβολικά μεγάλο μερίδιο αγοράς.
Η επέλαση των τεχνολογικών εταιρειών στον χώρο των χρηματοοικονομικών έχει αναμφισβήτητα «κόψει» μερίδιο αγοράς από τους παραδοσιακούς παίκτες, τις τράπεζες, πολύ περισσότερο στην Κίνα, που είναι κρατικά ελεγχόμενες. Το θέμα όμως είναι ότι η κυβερνητική αυτή παρέμβαση, με όλη τη σημειολογία της, μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» στην ίδια την Κίνα, που πρεσβεύει άνοιγμα των αγορών της στους ξένους επενδυτές και θέλει να προωθήσει την καινοτομία, δείχνοντας το άλλο, «σκοτεινό» της πρόσωπο, που θέλει τον συγκεντρωτισμό των εξουσιών γύρω από την κινεζική ηγεσία.
Ενώ η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει εν μέρει τον «χαρακτήρα» της κινεζικής οικονομίας, αντανακλά και τη γενικότερη ανησυχία για την τεράστια δύναμη που συγκεντρώνουν σήμερα οι τεχνολογικοί κολοσσοί. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε χθες ότι οι γιγάντιες εταιρείες της ψηφιακής τεχνολογίας είναι εξίσου ισχυρές με τα κράτη και «αντίπαλοι» αυτών. Στην Αμερική, το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε αγωγή κατά της Google για μονοπωλιακή συμπεριφορά, ενώ έχουν γίνει και νύξεις ακόμη και για πιθανή διάσπαση των πολυεθνικών τεχνολογίας. Η διαφορά απλώς έγκειται στον τρόπο που λειτουργούν οι οικονομίες της Δύσης και της Κίνας.