ΗΠΑ: Ξεκινούν οι προεδρικές εκλογές

Τρίτη, 03 Νοεμβρίου 2020 13:52
UPD:14:00
REUTERS/BRYAN WOOLSTON
A- A A+

Μέσα σε κλίμα πόλωσης, οι Αμερικανοί αποφασίζουν σήμερα ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η προεκλογική εκστρατεία που οδηγεί στον Λευκό Οίκο τελειώνει με τον τρόπο που ξεκίνησε, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρο επί κυβερνήσεων Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν, έναντι του σημερινού προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. 

Οι δύο αντίπαλοι, Τραμπ και Μπάιντεν,αφιέρωσαν την τελευταία ημέρα χθες της προεκλογικής τους καμπάνιας σε συγκεντρώσεις στις πολιτείες-κλειδιά που θεωρούνται ότι θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο πως την Τετάρτη το πρωί θα έχει ανακηρυχθεί νικητής, καθώς λόγω του μεγάλου αριθμού Αμερικανών ψηφοφόρων που προτίμησαν την επιστολική ψήφο, προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό λόγω Covid-19 στα εκλογικά κέντρα, η καταμέτρηση μπορεί να πάρει ημέρες ακόμη και εβδομάδες.

Να σημειωθεί ότι περίπου 100 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν ήδη ψηφίσει είτε με φυσική παρουσία είτε διά της επιστολικής οδού.

Τα εκλογικά τμήματα στην Νέα Υόρκη άνοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα, όπως και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια.

Ηδη τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) ξεκίνησε η ψηφοφορία στο μικρό χωριό Ντίξβιλ Νοτς, του Νιου Χάμσαϊρ, όπως το θέλει η παράδοση των αμερικανικών εκλογών.

Μέτρα κατά της παραπληροφόρησης από Twitter και Facebook

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook, παρουσίασαν χθες σχέδια για τοποθέτηση προειδοποιητικών ειδοποιήσεων σε αναρτήσεις από τους 2 διεκδικητές του προεδρικού θώκου των ΗΠΑ και τις εκστρατείες τους και οι οποίες θα υποστηρίζουν την επικράτηση πριν από τα επίσημα αποτελέσματα.

Οι κινήσεις έρχονται σε μία ασυνήθιστη εκλογική αναμέτρηση, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων, που ενδέχεται να προκαλέσουν καθυστέρηση στα τελικά αποτελέσματα.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή