ΗΠΑ-Εκλογές: Οι 8 Πολιτείες-κλειδιά για το αποτέλεσμα

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 18:07
UPD:18:19
REUTERS/NICK OXFORD
A- A A+

Μία μέρα πριν τις αμερικανικέςεκλογές, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ο Τζο Μπάιντεν θα κερδίσει πανηγυρικά ή ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί κόντρα στα προγνωστικά. Το Politico εντοπίζει 8 βασικές Πολιτείες στις οποίες, κατά την ανάλυσή του, θα κριθεί η εκλογική μάχη.

Η πρόωρη ψηφοφορία, που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλά μέρη, φαίνεται ελπιδοφόρα για τον υποψήφιο των Δημοκρατικών. Βρίσκεται μπροστά από τα αντίστοιχα νούμερα της Χίλαρι Κλίντον σε αρκετές βασικές δημογραφικές ομάδες, και κατέχει άνετα προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις σε πολλές πολιτείες.

EURONEWS

Ωστόσο, την παραμονή των εκλογών, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος από τους δύο θα πάρει το χρίσμα για την προεδρία των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι ότι ο αγώνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από οκτώ πολιτείες-κλειδιά που το Politico έχει αναγνωρίσει ως κρίσιμα πεδία: την Αριζόνα, τη Φλόριντα, τη Τζόρτζια, το Μίτσιγκαν, τη Μινεσότα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Ενώ ο Μπάιντεν προηγείται σε καθεμιά από αυτοές, σύμφωνα τις δημοσκοπήσεις της RealClearPolitics έως την Κυριακή, το πλεονέκτημά του είναι αδύναμο: Το προβάδισμά του σε μισές από αυτές τις πολιτείες βρίσκεται στο περιθώριο σφάλματος. Η επιλογή αυτών των πολιτειών βασίζεται σε διάφορους παράγοντες - δημοσκοπήσεις, δημογραφία, παρελθόν και πρόσφατο ιστορικό εκλογών, εγγραφή ψηφοφόρων, συνεντεύξεις με αξιωματούχους πολιτειακών και τοπικών κομμάτων, στρατηγικούς και δημοσκόπηση.

Οι μεμονωμένες εκστρατείες αποκάλυψαν επίσης τα μέρη που δίνουν προτεραιότητα μέσω προσωπικού, κατανομής πόρων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών διαφημίσεων και υποψήφιων επισκέψεων. Σε αυτές τις Πολιτείες ήταν σαφές ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε ένα σοβαρό πρόβλημα, όπου τα νούμερα του παρουσίαζαν πτώση. Η δημοφιλία του ήταν εξίσου κακή στις γυναίκες, που τον αποδοκίμαζαν σε ποσοστά ρεκόρ. Για τη διαχείρισή του στην πανδημία επίσης ο Τραμπ αντιμετώπισε επικριτές.

Στα μέσα Οκτωβρίου δεν είχαν αλλάξει πολλά. Ο Μπάιντεν εξακολουθούσε να ηγείται στις περισσότερες εθνικές δημοσκοπήσεις και στο πεδίο της μάχης και τα απείθαρχα μηνύματα του Τραμπ τον εμπόδισαν να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε από τα παρατεταμένα προβλήματα του. Η κατάσταση του προέδρου ήταν στην πραγματικότητα χειρότερη από ποτέ: Η δική του ασθένεια από Covid-19 στις αρχές του μήνα εξασφάλισε ότι η θανατηφόρα πανδημία θα ήταν το επίκεντρο των τελευταίων εβδομάδων της εκστρατείας.

Όλα είναι ρευστά

Τώρα, λίγο πριν την κρίσιμη μάχη, ο Τραμπ φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα να χάσει μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο. Ακόμα κι έτσι όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Παρά τις τάσεις της πρώτης ψηφοφορίας που φαινομενικά ευνοούν τους Δημοκρατικούς, οι Ρεπουμπλικάνοι παραμένουν πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει εξίσου επιβλητικό «κόκκινο κύμα» στις κάλπες την ημέρα των Εκλογών. Μεταξύ της βάσης του προέδρου, ο ενθουσιασμός και ο συνασπισμός των ψηφοφόρων παραμένουν ισχυροί - πολλοί τοπικοί Δημοκρατικοί αξιωματούχοι λένε ότι η υποστήριξη προς τον Τραμπ είναι ισχυρότερη από ό, τι το 2016.

«Οι άνθρωποι περίμεναν ώρες για να τον δουν στο αυτοκίνητό του. Δεν είχαν καμία πιθανότητα να τον ακούσουν, να τον δουν », δήλωσε ο πρώην εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Λου Μπαρλέτα στο Politico, αναφερόμενος σε μια διαδήλωση του Τραμπ κοντά στη γενέτειρα του Μπάιντεν.

Αυτό που είναι σαφές, τις τελευταίες μέρες, είναι ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ταλαντεύεται. Η Αριζόνα εξέλεξε έναν μόνο υποψήφιο για προεδρικές εκλογές από το 1964. Η Τζόρτζια δεν έχει εκλέξει κανέναν από το 1992. Η Μινεσότα, όπου ο Τραμπ έκανε εκστρατεία τρεις φορές τις τελευταίες εβδομάδες, έχει τη μεγαλύτερη σειρά εκλογών για το δημοκρατικό για τον πρόεδρο - που χρονολογείται από το 1976.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή