Ισπανία-Κορωνοϊός: Κατ' οίκον περιορισμό ζητά η κοινότητα της Αστούριας - «Όχι» της κυβέρνησης

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 15:28
UPD:15:30
REUTERS/VINCENT WEST
A- A A+

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ισπανία, με τις αυτόνομες κοινότητες να ζητούν η μία μετά την άλλη νέα περιοριστικά μέτρα. Αυτήν την φορά η Αστούριας, με πρωτεύουσα το Οβιέδο, ζήτησε την επιβολή κατ' οίκον περιορισμού στους πολίτες σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση του Covid-19.

Ο πρόεδρος της Αστούριας, Αντριάν Μπαρμπόν, που ανήκει στο PSOE (σ.σ. το Σοσιαλιστικό Κόμμα), ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η κοινότητα θα κλείσει όλες τις μη απαραίτητες εμπορικές δραστηριότητες και ζήτησε από το Υπουργείο Υγείας να επιτρέψει στον πληθυσμό να περιοριστεί στο σπίτι για 15 ημέρες, κάτι που ζήτησε επίσης η πόλη Μελίγια.

Οι αυτόνομες κοινότητες δεν την εξουσία για μια τόσο δραστική παρέμβαση και χρειάζονται την υποστήριξη της εκάστοτε κυβέρνησης. Ωστόσο, η κυβέρνηση Σάντσεθ απέρριψε το αίτημα και συνέστησε αναμονή ώστε να αποδώσουν τα νέα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Ο Υπουργός Υγείας, Σαλβαδόρ Ίγια, αρνήθηκε την αναγκαιότητα αυτού του μέτρου. «Τώρα ούτε προβλέπουμε κάτι ούτε εργαζόμαστε» σε ένα σπίτι, είχε διαβεβαιώσει κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης που διοργανώθηκε από την υπηρεσία επικοινωνίας Intermedia. Ερωτηθείς για αυτήν την πιθανότητα, ο Ίγια επέμεινε ότι «το φάσμα των μέτρων είναι αρκετό» που έχει τεθεί στη διάθεση των αυτόνομων κοινοτήτων,σε σχέση με την κατάστασης συναγερμού, το οποίο επιτρέπει τη μείωση των κοινωνικών συναντήσεων και της κινητικότητας με περιμετρικό κλείσιμο.

Η Αστούριας είναι η πρώτη κοινότητα που ζήτησε να επιβληθεί το μέτρο, αν και άλλοι έχουν ήδη επισημάνει αυτή τη δυνατότητα την περασμένη εβδομάδα. Η Καστίγια & Λεον ζήτησε από την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τα απαραίτητα νομικά εργαλεία, έτσι ώστε οι κοινότητες να μπορούν να επιβάλουν τον κατ' οίκον περιορισμό εάν δεν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της, Βερόνικα Κασάδο, η οποία μελέτησε την εφαρμογή «προγραμματισμένων» περιορισμών κατά τη διάρκεια 14 ημέρες.

Η Καταλονία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εάν τα δεδομένα δεν βελτιωθούν τις επόμενες ημέρες. Ο πρόεδρος της Μελίγια , Εδουάρδο ντε Κάστρο , είχε επίσης παροτρύνει επισήμως το Υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα να επιτρέψει τους απαραίτητους νομικούς μηχανισμούς για την ενεργοποίηση του περιορισμού στο σπίτι.  Σε μια επιστολή που απευθύνεται στον Ίγια, ο ντε Κάστρo υπενθυμίζει ότι η Μελίγια -η οποία βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Αφρικής- είναι, αναλογικά η περιοχή όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότερες μολύνσεις σε όλη την Ισπανία και αυτή που έχει από τη μεγαλύτερη πίεση στα νοσοκομεία, τόσο σε θαλάμους όσο και σε ΜΕΘ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από την El País.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή