Η θεαματική εμπορική αποτυχία του Τραμπ

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 11:33
UPD:11:33
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Αν Ο. Κρούγκερ​

Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η διεθνής οικονομία έχει αποδώσει πέρα από τα πιο άγρια όνειρα των μεταπολεμικών αρχιτεκτόνων της, αποδίδοντας πρωτοφανή οφέλη στην υγεία, στην εκπαίδευση, στο βιοτικό επίπεδο, στη μείωση της φτώχειας και τον πλούτο. Κεντρικό σημείο αυτής της επιτυχίας ήταν η ανάπτυξη και η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου, η οποία κατέστη δυνατή υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, στη δημιουργία και διαχείριση ενός ανοικτού πολυμερούς εμπορικού συστήματος.

Αυτό το σύστημα -που κατοχυρώθηκε πρώτα μέσω της Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου και στη συνέχεια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου- καθιέρωσε το διεθνές κράτος δικαίου για το παγκόσμιο εμπόριο, τη μη διάκριση μεταξύ εμπορικών εταίρων και ένα φόρουμ για τη διαπραγμάτευση των μειώσεων των δασμών και την κατάργηση άλλων εμπορικών εμποδίων. Ο ΠΟΕ διαδέχθηκε την GATT τον Ιανουάριο του 1995 και έως το 2000 οι μέσοι δασμοί για τους κατασκευαστές στις προηγμένες οικονομίες ήταν περί του 2%, πολύ κάτω από τα επίπεδα του 1948. Το διεθνές εμπόριο είχε αυξηθεί από σχεδόν το 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια σε 39% το 1990 και σε 58% το 2018.

Όμως, το ανοικτό πολυμερές εμπορικό σύστημα έχει διαβρωθεί σοβαρά τα τελευταία χρόνια. Η αξία του δολαρίου στο παγκόσμιο εμπόριο μειώθηκε κατά 3% το 2019, ακόμη και όταν το παγκόσμιο ΑΕΠ εξακολουθούσε να αυξάνεται. Αυτή η αναστροφή ήταν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της στροφής της Αμερικής προς τον διμερισμό και τον προστατευτισμό από την αρχή της θητείας του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017. Ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι οι ΗΠΑ είναι αρκετά ισχυρές για να εξασφαλίσουν καλύτερες «συμφωνίες» μέσω διαπραγματεύσεων (διαβάστε: εκφοβισμός) με τους εμπορικούς συνεργάτες ένας προς έναν. Όμως, ενώ οι ΗΠΑ είναι πράγματι μια μεγάλη εμπορική χώρα, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού και λιγότερο από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αυτοί οι αριθμοί δικαιολογούν μόνο τον σκεπτικισμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα της στόχευσης των διμερών αντιπάλων του Τραμπ.

Επιπλέον, έχει παρέλθει αρκετός χρόνος για τον οποίο μπορούμε τώρα να θέσουμε την προσέγγιση του Τραμπ στο μικροσκόπιο. Οι δηλωμένοι στόχοι του, όταν ήρθε στο αξίωμα, ήταν να μειώσει τις διμερείς εμπορικές ανισορροπίες των ΗΠΑ και να εξαλείψει ή να μειώσει τους εμπορικούς φραγμούς και τους δασμούς κατά των αμερικανικών αγαθών, αυξάνοντας έτσι τις εξαγωγές των ΗΠΑ. Κανένας από αυτούς τους στόχους δεν έχει επιτευχθεί.

Τα διμερή και συνολικά εμπορικά ελλείμματα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσω του προστατευτισμού και οι δύο δείκτες έχουν επιδεινωθεί στην πραγματικότητα υπό τον Τραμπ. Το συνολικό εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε από 750 δισ. δολάρια το 2016 σε 864 δισ. δολάρια το 2019 και τώρα έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2008. Και οι εξαγωγές των ΗΠΑ προς την Κίνα, ο κύριος στόχος της εμπορικής πολιτικής «America First» του Τραμπ, αυξήθηκαν μόνο 1,8% σε ετήσια βάση έως τον Αύγουστο του 2020, ενώ οι κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 20%, μεγαλώνοντας έτσι το διμερές εμπορικό έλλειμμα.

Όπως συμβαίνει πάντα στους εμπορικούς πολέμους και οι δύο χώρες έχουν χάσει από τις δασμολογικές αυξήσεις. Οι Αμερικανοί καταναλωτές πρέπει τώρα να πληρώσουν περισσότερα για πολλά αγαθά από την Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν περί τα 28 δισ. δολ. ως αποζημίωση στους Αμερικανούς αγρότες. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να πληρώσουν περισσότερα για εισροές και κατά συνέπεια έχουν χάσει μερίδιο αγοράς από τους ξένους ανταγωνιστές που έχουν τώρα πλεονέκτημα κόστους. Και προβλέψιμα, η Κίνα αύξησε τους δικούς της δασμούς εισαγωγής σε αμερικανικά αγαθά, υπονομεύοντας τις εξαγωγές των ΗΠΑ.

Ομοίως, η «επαναδιαπραγμάτευση» της κυβέρνησης Τραμπ της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) και της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών ΗΠΑ-Κορέας (KORUS) προοριζόταν για να αντιμετωπίσει «νέα ζητήματα», όπως η άνοδος της ψηφιακής οικονομίας. Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα είχαν ήδη συμπεριληφθεί στην εταιρική σχέση Trans-Pacific (TPP) που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, την οποία ο Τραμπ εγκατέλειψε αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας. Έχοντας συνάψει μια παρόμοια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου χωρίς τις ΗΠΑ -τη συνολική και προοδευτική συμφωνία για την εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών του Ειρηνικού (CPTPP)- τα υπόλοιπα μέλη της αρχικής συμφωνίας απολαμβάνουν τώρα αφορολόγητη πρόσβαση στις αγορές των άλλων χωρών, ενώ οι ΗΠΑ υπόκεινται σε υψηλότερους δασμούς έναντι αυτών των χωρών.

Έτσι, πέρα από την παράκαμψη των εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγές των ΗΠΑ, ο Τραμπ κατάφερε να τα ορθώσει σχεδόν σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με την TPP, οι Αμερικανοί παραγωγοί σίτου θα είχαν αποφύγει τον δασμό 38% της Ιαπωνίας σε όλες τις εισαγωγές σίτου. Αλλά τώρα που η TPP αντικαταστάθηκε από την CPTPP, οι εξαγωγείς σιταριού από τον Καναδά και την Αυστραλία υπόκεινται σε χαμηλότερους δασμούς στην Ιαπωνία από τους αντίστοιχους στις ΗΠΑ. Κάνοντας τα πράγματα χειρότερα για τους Αμερικανούς παραγωγούς, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν συνάψει έκτοτε μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που καταργεί τους δασμούς για τα αυτοκίνητα και άλλα αγαθά.

Η λίστα των «στόχων» του Τραμπ συνεχίζεται. Οι σαρωτικοί δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ (που περιλάμβαναν αρχικά εκείνους από τους εμπορικούς εταίρους της NAFTA) έχουν απλώς κάνει τις αμερικανικές βιομηχανίες χάλυβα να μειονεκτούν. Ωστόσο, η απασχόληση στη βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα έχει μειωθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Παρ’ όλο που σχεδόν όλοι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ έχουν καλύψει τις απαιτήσεις των ΗΠΑ για αλλαγές στις εμπορικές σχέσεις, ελάχιστα έχουν επιτευχθεί. Οι κύριες αλλαγές στη NAFTA ήταν στα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά και το αποτέλεσμα ήταν απλώς η αύξηση της προστασίας έναντι των εισαγωγών από το Μεξικό.

Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, η κυβέρνηση Τραμπ έχει υπονομεύσει σοβαρά τον ΠΟΕ εμποδίζοντας τον διορισμό νέων δικαστών στην επιτροπή προσφυγών του, καθιστώντας έτσι τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών μη λειτουργικό. Ο ΠΟΕ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός του οποίου τα 164 μέλη αντιπροσωπεύουν το 96,4% του παγκόσμιου εμπορίου και το 96,7% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Ο κόσμος τον χρειάζεται απεγνωσμένα για να λειτουργεί σωστά. Η κυβέρνηση Τραμπ θα είχε πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας εάν είχε αντιμετωπίσει εκκρεμή εμπορικά ζητήματα μέσω του ΠΟΕ. Ο σχηματισμός συμμαχιών για εμπορικές συναλλαγές με χώρες που μοιάζουν και η πολυμερής τροποποίηση των κανόνων του ΠΟΕ υπήρξε από καιρό πιο αποτελεσματική, από την επιδίωξη μονομερών στενών, αποσπασματικών στόχων. Ο διμερισμός του Τραμπ και η απόρριψη του ΠΟΕ έχει υπονομεύσει ολόκληρο το διεθνές εμπορικό σύστημα και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στις αμερικανικές εταιρείες και νοικοκυριά.

Copyright: Project Syndicate, 2020 www.project-syndicate.org

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή