Ναγκόρνο Καραμπάχ: Η Αρμενία ζητά εγγυήσεις από τον Πούτιν

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020 09:45
UPD:09:46
via REUTERS/Hayk Baghdasaryan/Photolure

An Armenian reservist listens to instructions while undergoing training at a firing range before the departure for the front line in the course of a military conflict with the armed forces of Azerbaijan over the breakaway region of Nagorno-Karabakh, near Yerevan, Armenia October 25, 2020. Hayk Baghdasaryan/Photolure via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

A- A A+

Τη συνδρομή της Ρωσίας ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Αρμενίας ζήτησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν, εν μέσω της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία μαίνεται για περισσότερο από έναν μήνα. 

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, συγκεκριμένα, αξίωσε επισήμως από τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, την παροχή βοήθειας, ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της χώρας του.

"Ο Αρμένιος πρωθυπουργός ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να αρχίσουν επείγουσες διαβουλεύσεις με στόχο να διευκρινιστεί το είδος και η ποσότητα της βοήθειας που μπορεί να προσφέρει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Αρμενία για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της" γνωστοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, το βράδυ της Παρασκευής, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν να λάβουν επείγοντα βήματα για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης στην αμφισβητούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η συμφωνία αφορά την προστασία του άμαχου πληθυσμού, την περισυλλογή των σορών των νεκρών, καθώς και την ανταλλαγή κρατουμένων.

Ωστόσο, η επίτευξη μιας οριστικής εκεχειρίας φαίνεται ότι προς το παρόν φαντάζει αρκετά δύσκολη, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι τρεις αποτυχημένες καταπαύσεις πυρός.

Η περιοχή του Ναγκόρνο - Καραμπάχ βρίσκεται στον νότιο Καύκασο. Το μεγαλύτερο μέρος  τελεί υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας του Αρτσάχ, η οποία αποτελεί ένα de facto ανεξάρτητο κράτος, με τη στήριξη του Γερεβάν. Οι περισσότεροι κάτοικοι άλλωστε, είναι αρμενικής καταγωγής. Μέχρι το 1994, όταν ξέσπασε η πρώτη κρίση, η συγκεκριμένη περιοχή βρισκόταν στον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ έως σήμερα εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα της αζέρικης επικράτειας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή