To Facebook προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα των εκλογών

Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2020 10:34
A- A A+

Παραμένει ως μεγάλο ερώτημα το τι θα προκύψει στο Διαδίκτυο μετά τις αμερικανικές εκλογές και το Facebook φαίνεται ότι παίρνει από τώρα τα μέτρα του.

Σύμφωνα με πολλές αναφορές του Διεθνούς Τύπου, το Facebook έχει ήδη θέσει σε λειτουργία μία σειρά από εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να προλάβουν την ενδεχόμενη χρήση του για σκοπούς προώθησης κοινωνικών αναταραχών μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ. Είναι αλήθεια ότι ακόμα και ο ίδιος ο νυν Αμερικανός Πρόεδρος δεν έδωσε σαφείς εγγυήσεις για αναγνώριση του αποτελέσματος, ούτε για την ομαλή μετάβαση της εξουσίας. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι ένα μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ είναι ιδιαιτέρως ενεργό στο Διαδίκτυο και κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook.

To Facebook, από την μεριά του ξεκαθαρίζει ότι έχει λάβει τα διδάγματά του από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις και τα όσα έχουν αποκαλυφθεί για το ρόλο του στην επιρροή της κοινής γνώμης και ισχυρίζεται πλέον ότι έχει αναπτύξει όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα ούτε τώρα, ούτε στο κοντινό μέλλον.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού μιλάμε για ένα μέσο έκφρασης, ενημέρωσης και επικοινωνίας που χρησιμοποιείται από σχεδόν 2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα εργαλεία που δηλώνει το Facebook ότι έχει θέσει σε λειτουργία είναι όμοια ή ακόμα και τα ίδια που χρησιμοποιεί σε χώρες που το ίδιο ονομάζει σε «κρίση», προκειμένου να καταδείξει τη σημασία της ανεξαρτησίας του από επιρροές και κινήσεις που συχνά-πυκνά έχουν σκοτεινά πολιτικά κίνητρα και επιδιώξεις.

Ο απώτερος στόχος του πλέον δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου του πλανήτη είναι να σπάσει την αλυσίδα της viral παραπληροφόρησης που οδηγεί στη διαμόρφωση απόψεων που μπορούν να έχουν τις συνέπειές τους ακόμα και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια δύσκολη πρόκληση, αλλά αποτελεί παρήγορο βήμα το γεγονός ότι έχουν αναπτυχθεί τα εργαλεία που μπορούν να λειτουργήσουν ως τροχοπέδη της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Προτεινόμενα για εσάς