Κ.Καραμανλής: «Έφθασε η ώρα των εκλογών»

«Με τη δέουσα σοβαρότητα η απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες»
Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2007 13:30
UPD:18:03

A- A A+

Η απόφαση για την πρόωρη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία ελήφθη με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δήλωσε ο Κωστας Καραμανλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διαβιβάζοντας την πρόταση για διάλυση της Βουλής και διενέργεια εκλογών την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου.

«Έφθασε η ώρα των εκλογών. Ζήτησα την προκήρυξη εκλογών για τις 16 Σεπτεμβρίου», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια. Ως λόγους για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προέβαλε την ανάγκη άνεσης χρόνου για την κατάρτιση και εφαρμογή του νέου προϋπολογισμού, και την άμεση προώθηση της αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Η κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, ενός προϋπολογισμού ανάπτυξης, ενός προϋπολογισμού ευθύνης, ενός προϋπολογισμού κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης. Η απόφαση αυτή αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον κάθε οικογένειας, το μέλλον της κοινωνίας μας, το μέλλον της Πατρίδας. Απαιτείται για την απόφαση αυτή ισχυρή και νωπή λαϊκή εντολή, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα χαρακτήρισε εθνικής σημασίας τη διασφάλιση της ήρεμης και ομαλής λειτουργίας του Πολιτεύματος και τη διαφύλαξη της ενότητας του λαού η οποία, όπως είπε, τραυματίζεται από πρακτικές πόλωσης και μικροκομματικές εμπάθειες. «Όσοι υποβαθμίζουν το δημόσιο βίο θα μας βρισκουν πάντοτε απέναντί μας. Το εννοώ», υπογράμμισε.

«Οφείλουμε τώρα να διασφαλίσουμε όλα εκείνα που κερδίσαμε με τις κοινές μας προσπάθειες. Οφείλουμε να προχωρήσουμε μπροστά, σε βάσεις δημοσιονομικής σταθερότητας, στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, για ένα στέρεο κοινωνικό κράτος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Καραμανλής κάνοντας και αυτοκριτική:

«Δεν ισχυρίζομαι ότι τα κάναμε όλα τέλεια, ότι ήμασταν αλάνθαστοι. Υπήρξαν και αδυναμίες, έγινε όμως μεγάλη προσπαθεια και σοβαρά βήματα προς τα εμπρός». «Πετύχαμε πολλά, άλλα όχι όσα θέλαμε» είπε, ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής για να ολοκληρώσει το έργο του.

Προηγουμένως, στη σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου -την τελευταία πριν τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου- ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς του ότι επελέγη η συγκεκριμένη ημερομηνία για να έχει η νέα κυβέρνηση άνεση χρόνου για την κατάθεση του προϋπολογισμού και για να προχωρήσει άμεσα η αναθεώρηση του Συντάγματος. «Είναι εθνική ανάγκη, υπογράμμισε, και υποχρέωσή μου να ζητήσω την ανανέωση της λαϊκής εντολής».

«Πιστεύω ακράδαντα ότι οι πολίτες θέλουν τη συνέχιση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, με νέα δυναμική και νέα ταχύτητα», ανέφερε ο Κώστας Καραμανλής στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε: «Οι πολίτες θέλουν να προχωρήσουμε όλοι μαζί, με ρεαλισμό και όραμα, στο δρόμο για μία δυναμική και ευημερούσα πατρίδα, να προχωρήσουμε σε νέες αλλαγές, που βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο και την καθημερινότητα του κάθε πολίτη».

Στη σύντομη ομιλία του προς τους υπουργούς του, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κατάρτιση και η πιστή εφαρμογή του νέου προϋπολογισμού, αποκτά χαρακτήρα εθνικής υπόθεσης, γιατί αφορά άμεσα και ουσιαστικά το μέλλον της πατρίδας και το μέλλον κάθε ελληνικής οικογένειας.

«Στο διάστημα που πέρασε -σημείωσε- πετύχαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα και κρίσιμες εκκρεμότητες. Απαλλάξαμε τη χώρα από τους κινδύνους της δημοσιονομικής εκτροπής, διασφαλίσαμε τις βάσεις και οριοθετήσαμε τις προτεραιότητες για τις αλλαγές που απαιτούν οι πολίτες, για τις αλλαγές που εγγυώνται την προοπτική μίας καλύτερης ζωής, ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους».

Εν προκειμένω, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι όλες οι τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όλες οι ρυθμίσεις που κατέθεσε, θα ψηφιστούν στη νέα Βουλή, πριν τη συζήτηση και την ψήφιση του προϋπολογισμού και τόνισε ότι αποτελούν βασικές προτεραιότητες στο πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών.

Mείζονος σημασίας η αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε επίσης ότι μείζονος σημασίας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο, την περαιτέρω ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, καθώς επίσης την διεύρυνση των δυνατοτήτων της παιδείας μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Όπως επεσήμανε, η μεγάλη αυτή θεσμική μεταρρύθμιση είναι όχι μόνο αναγκαία, αλλά και χρονικά επιτακτική. Και για τον σκοπό αυτό επιβάλλεται να συγκροτηθεί το ταχύτερο δυνατό η επόμενη, η αναθεωρητική Βουλή. Είναι εθνική υπόθεση, υπογράμμισε.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η κατάσταση στην οικονομία που παρέλαβε η σημερινή από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν πολύ χειρότερη από ό,τι ισχυριζόταν, κάτι που όπως είπε, έδειχνε «την ανευθυνότητα των κυβερνήσεων του χθες».

Παρ' όλα αυτά, τόνισε ο πρωθυπουργός, καμία από τις δεσμεύσεις μας δεν έχει εγκαταλειφθεί. «Δεν ισχυρίζομαι, βέβαια, ότι όλα έγιναν με την ταχύτητα που θέλαμε, δεν διεκδικούμε το αλάθητο, κάνουμε διαρκώς δημιουργική αυτοκριτική», είπε για να επισημάνει πως η βαριά κληρονομιά του παρελθόντος δυσκόλεψε τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόταν να γίνουν.

Καταλήγοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει πολιτικές πρακτικές οξύτητας, πόλωσης και φανατισμού. Δεσμεύθηκε επίσης, πως το έργο των υπουργείων συνεχίζεται σταθερά με σεβασμό σε όλους τους πολίτες, ό,τι και αν ψηφίζουν.

Μετά και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών σχεδόν το σύνολο των υπουργών θα παραμείνει στη θέση τους. Θα αντικατασταθούν δύο υπουργοί, ο υπουργός Επικρατείας και ο υπουργός Εσωτερικών, όπως είχε συμβεί και στις εκλογές του 2004.

Αύριο στις 11:00 στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, θα πραγματοποιηθεί η πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή