Τουρκία και Κυπριακό τα θέματα της τηλεφωνικής επικοινωνίας Αναστασιάδη-Τζόνσον

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2020 21:23
UPD:21:27
DIMITRIS PAPAMITSOS
A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπόρις Τζόνσον είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο και την στάση της Τουρκίας, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Μπόρις Τζόνσον για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προς αναχαίτιση των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ενημέρωσε, επίσης, τον Βρετανό πρωθυπουργό για τις προκλητικές και απαράδεκτες αποφάσεις της 'Αγκυρας σε σχέση με το άνοιγμα τμήματος του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Τζόνσον καταδίκασε τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο και στην ευρύτερη περιοχή, και εξέφρασε την πρόθεση του να αναλάβει ενεργότερο ρόλο όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ευχαρίστησε τον Μπόρις Τζόνσον για την στήριξη από μεριάς Ηνωμένου Βασιλείου και επανέλαβε την πρόθεσή του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προς συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή