Η Ρωσία διεκδικεί νέο ρόλο με «όπλο» τον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό

Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2007 17:24
UPD:17:51

Ο πρόεδρος Πούτιν παρακολουθεί παρέα με τον κινέζο ομόλογό του στρατιωτικά γυμνάσια ή μήπως ατενίζει το μελλοντικό ρόλο της Ρωσίας ως υπερδύναμης;

A- A A+

Η Μόσχα έχει ξεκινήσει μια πρωτοφανή διαδικασία εξοπλισμού και στρατιωτικού εκσυγχρονισμού. Νέα συστήματα τίθενται σε λειτουργία σε όλους τους τομείς: αεράμυνα, στρατηγικοί πύραυλοι, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, βαλλιστικοί πύραυλοι που εκτοξεύονται από υποβρύχια, πυροβολικό και τεθωρακισμένα. Όλα αυτά είναι εφικτά χάρη στη ροή δολαρίων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και την υψηλή τιμή των υδρογονανθράκων που αφθονούν στη Ρωσία.

Το Κρεμλίνο δεν αποκρύπτει αυτή τη διαδικασία, αντίθετα την προβάλλει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, ο πρόεδρος Πούτιν θέλει να καθησυχάσει τους εθνικιστές και να αποσπάσει την ψήφο τους στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου (όποιος κι αν είναι ο εκλεκτός του υποψήφιος που θα τον αντικαταστήσει), ή τουλάχιστον να τους εξουδετερώσει. Παράλληλα στέλνει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ρωσία είναι πλέον και από στρατιωτικής άποψης, όχι μόνο ένας υπολογίσιμος παράγοντας στη διεθνή σκακιέρα, αλλά μία υπερδύναμη που δεν θα αρκεστεί σε έναν περιφερειακό ρόλο.

Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους, ο ρωσικός στρατός παρέλαβε 36 νέα είδη οπλισμού. Το διαμάντι του στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ρωσίας είναι δίχως αμφιβολία οι πύραυλοι S-400 Triufador, ή απλώς Triunfo, με τους οποίους οι Ρώσοι έχουν αρχίσει να εφοδιάζουν την αντιαεροπορική τους άμυνα. Οι Triunfo θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα περίφημα συστήματα S-300, τα οποία οι Ρώσοι έχουν πουλήσει σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν (αλλά και η Ελλάδα).

Οι πύραυλοι αυτοί, μαζί με τις Δυνάμεις του Διαστήματος, θα αναλάβουν την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα. Οι πρώτοι που έλαβαν την περασμένη εβδομάδα αυτά τα συστήματα, ήταν οι στρατιώτες της δύναμης που είναι εγκατεστημένη στην πόλη Ελεκτροστάλ, στα περίχωρα της Μόσχας και έχει επωμιστεί την προστασία της ρωσικής πρωτεύουσας από ενδεχόμενη αεροπορική επίθεση.

Το αμυντικό αυτό σύστημα, που έχει βεληνεκές διπλάσιο από εκείνο των S-300, μπορεί να εξουδετερώσει ακόμη και τα λεγόμενα αόρατα αεροσκάφη, που είναι κατασκευασμένα με την τεχνολογία stealth. Σύμφωνα με τους Ρώσους, κανένα όπλο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους Triunfo, οι οποίοι μπορούν να καταστρέψουν τόσο αεροπλάνα, όσο και πυραύλους με ταχύτητα έως 3 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, σε ύψος από 10 μέτρα ως 50 χιλιόμετρα και σε απόσταση έως 400 χιλιομέτρων. Οι αμερικανικοί Πάτριοτ, αντίθετα, δεν μπορούν να καταστρέψουν στόχους που πετούν σε ύψος μικρότερο των 60 μέτρων. Η παράμετρος αυτή είναι πολύ σημαντική, καθώς στις σύγχρονες μάχες τα αεροπλάνα πετούν όσο μπορούν χαμηλότερα για να μη συλλαμβάνονται από τα συστήματα αεράμυνας. Επιπλέον, οι Triunfo χρειάζονται μόλις 5 λεπτά για να αναλάβουν μάχιμη δράση, έναντι 30 λεπτών που χρειάζονται οι Πάτριοτ.

Παράλληλα η Ρωσία αντικαθιστά και τους βαλλιστικούς της πυραύλους με τους νέους Topol-M, οι οποίοι μπορούν να διαπεράσουν οποιαδήποτε πυρηνική ασπίδα, ακόμη και το αντιπυραυλικό σύστημα που κατασκευάζουν οι ΗΠΑ.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις παραλάμβαναν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο τέσσερις τέτοιους πυραύλους. Το πρόγραμμα που ανήγγειλε τώρα η Μόσχα προβλέπει μέχρι το 2015 την εγκατάσταση 34 Topol-M σε αποθήκες και άνω των 50 σε κινητές πλατφόρμες.

Ο εξοπλισμός και ο στρατιωτικός εκσυγχρονισμός της Ρωσίας είναι βέβαια πολύ δαπανηροί: ο αμυντικός προϋπολογισμός είναι φέτος τέσσερις φορές υψηλότερος από εκείνον του 2001. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη πυρηνικά υποβρύχια νέας γενιάς, και πιθανόν την κατασκευή ενός νέου στόλου αεροπλανοφόρων. Υπολογίζεται ότι η Ρωσία θα δαπανήσει για τον εξοπλισμό της τουλάχιστον 145 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά ταύτα, οι επενδύσεις σε όπλα είναι πολύ μικρότερες από εκείνες της πρώην ΕΣΣΔ στα μέσα της δεκαετίας του '80, ενώ ο ρωσικός αμυντικός προϋπολογισμός είναι είκοσι φορές μικρότερος από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών...

Σήμερα –σε μία νέα προβολή του ρόλου που επιδιώκει να διαδραματίσει εφεξής η Ρωσία- παρουσία του ρώσου προέδρου και τον κινέζου ομολόγου του Χου Τζιντάο, ρωσικές και κινεζικές δυνάμεις πραγματοποίησαν γυμνάσια για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση «των διεθνών και εσωτερικών τρομοκρατών», όπως χαρακτηριστικά είπε ο αρμόδιος διοικητής στρατηγός Βλαντίμιρ Μολτενσκόι. Μάλιστα, το σενάριο των γυμνασίων περιελάμβανε επίθεση εναντίον μίας φανταστικής πόλης, στα νότια Ουράλια Ορη, την οποία υποτίθεται πως έχουν καταλάβει τρομοκράτες.

Αμέσως μετά ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε την επανάληψη των τακτικών πτήσεων ρωσικών βομβαρδιστικών πάνω από τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό, πρακτική που ακολουθούσε το σοβιετικό καθεστώς την ψυχροπολεμική περίοδο http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/08/17/1399340.htm . Ήδη ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν τα πρώτα γυμνάσια πάνω από τον Ειρηνικό συνοδεία αεροσκαφών του ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή