Γεγονός αποτελεί πλέον η «τόνωση» της πανδημίας με τον πλανήτη να βρίσκεται αντιμέτωπος με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού, και την Ευρώπη στη δίνη του. Μόλις χθες άλλωστε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε την Ευρώπη «να επιταχύνει σοβαρά» τους ρυθμούς της στη μάχη κατά του κορωνοϊού.
Ο κορωνοϊός αντεπιτίθεται σε όλο τον κόσμο, με τις χώρες να αυστηροποιούν τους περιορισμούς για την αναχαίτιση της πανδημίας, ωστόσο, αυτή τη φορά όλοι είναι κουρασμένοι, σημειώνει η Wall Street Journal.
Το υγειονομικό προσωπικό έπειτα από επτά μήνες στην πρώτη γραμμή έχει εξαντληθεί. Οι πολιτικοί έχουν αφήσει πίσω τους τη «μάχιμη» ρητορική. Και οι πολίτες που πρόθυμα απομονώθηκαν μακριά από συγγενείς και γνωστούς κατά το πρώτο κύμα, δυσκολεύονται πλέον να κρατηθούν μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Να σημειωθεί ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάλεσε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπηνα αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία, εκτιμώντας μάλιστα ότι σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το 60%.
Μπροστά σε ένα φαύλο κύκλο
Η κόπωση των πολιτών απέναντι στην πανδημία έχει αναδειχθεί σημαντικός εχθρός των κυβερνητικών πολιτικών που επιβάλλουν επιπλέον μέτρα με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας. Και αυτό γιατί απλά τα μέτρα του δεύτερου κύματος βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη συμμόρφωση των πολιτών. Αυτή η κόπωση της πανδημίας μπορεί να οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε ένα φαύλο κύκλο νέων μολύνσεων και νέων εξάρσεων του ιού.
Την κούραση των πολιτών τροφοδότησε αφενός η πρώτη φάση της πανδημίας με τον εγκλεισμό και το lockdown, αφετέρου η αναστροφή των πολιτικών που ακολούθησαν το άνοιγμα των οικονομιών και των κοινωνιών με την υιοθέτηση νέων περιοριστικών μέτρων, κάποια εκ των οποίων ίσχυαν την περίοδο του πρώτου lockdown και μετά είχαν αρθεί. Τα καταστήματα εστίασης άνοιξαν πριν λίγους μήνες για να τεθούν ξανά σε νέους περιορισμούς. Οι εργαζόμενοι από την άλλη γύρισαν στα γραφεία τους για να επιστρέψουν πλέον και πάλι στην τηλεργασία.
Σε μια προσπάθεια να τονώσουν την συμμόρφωση των Γάλλων απέναντι στα μέτρα οι αρχές της χώρας, που πλήγεται σφοδρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας καταγράφοντας πάνω από 40.000 κρούσματα ημερησίως, αποφάσισαν να μειώσουν στο μισό το απαιτούμενο διάστημα της καραντίνας. Έτσι επιβάλλεται καραντίνα επτά ημερών.
Πότε συμμορφώνονται καλύτερα στα μέτρα οι πολίτες
Έρευνες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο κόσμος συμμορφώνεται πολύ καλύτερα στα μέτρα που αφορούν την προσωπική υγιεινή, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η χρήση της μάσκας.
Τα προβλήματα ξεκινούν όταν τα μέτρα απαιτούν περιορισμό των κοινωνικών επαφών. Δημοσκόπηση για παράδειγμα σε Αμερικανούς πολίτες έδειξε ότι κατά την περίοδο Μαΐου-Σεπτεμβρίου έδειξαν ότι ο αριθμός των πολιτών που αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις με την οικογένεια και τους φίλους τους μειώθηκαν από 71% σε 45%. Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα έρευνας στην Γαλλία, σύμφωνα με την οποία ,το 72% των Γάλλων δήλωσαν στα μέσα Μαΐου ότι αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και τις προσωπικές. Μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 32%. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το ποσοστό που είπε ότι χαιρέτησε άλλους χωρίς χειραψία ή αγκαλιά μειώθηκε από 88% σε 69%.
Η προσήλωση στη χρήση της μάσκας φαίνεται επίσης να εξασθενεί σε κάποιες περιπτώσεις. Έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι το 98% των πολιτών ανέφεραν ότι φορούσαν μάσκα, όμως το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 19% όταν η κοινωνική δραστηριότητα αφορούσε δύο πρόσωπα μονάχα.
Όσο όμως προχωράμε προς το χειμώνα, το πρόβλημα θα εντείνεται, τονίζουν οι επιδημιολόγοι, καθώς περισσότερες κοινωνικές επαφές θα πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους- όπου ο ιός εξαπλώνεται πιο αποτελεσματικά και από κοντινή απόσταση.
naftemporiki.gr