Από την έντυπη έκδοση
Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]
Πριν από τρεις εβδομάδες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτησή του με τον διάσημο Ισραηλινό διανοητή Γιουβάλ Χαράρι αποκάλυψε ότι υπάρχει γενική συμφωνία στην Ε.Ε. να μην προχωρήσουν τα κράτη-μέλη σε ένα καθολικό lockdown.
Η συμφωνία αυτή, η οποία έγινε -ως είθισται στην Ε.Ε.- ερήμην των πολιτών, φαίνεται να καθοδηγεί τις δράσεις των κρατών-μελών που προκρίνουν στοχευμένα μέτρα. Κατ’ ουσίαν οι παρεμβάσεις αυτές συνίστανται σε επιμέρους locκdown είτε με βάση τον χώρο (απαγόρευση κυκλοφορίας σε «κόκκινες» περιοχές) είτε με βάση τον χρόνο (απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες). Και ομολογουμένως, η ιδέα αυτή δεν ακούγεται παράλογη: Αν τα στοχευμένα μέτρα κατορθώσουν να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, τότε θα αποφευχθεί ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα δείχνει να έχει άλλη άποψη. Ανεξάρτητα από τα σφάλματα ή τις παραλείψεις που παρατηρούνται σε κάθε χώρα, η μεγάλη εικόνα λέει ότι τα στοχευμένα μέτρα δεν ανακόπτουν το «δεύτερο κύμα». Πιο χαρακτηριστική απόδειξη αποτελεί η Γαλλία, όπου έχουν επιβληθεί οι περισσότεροι τοπικοί αποκλεισμοί και οι συχνότερες βραδινές απαγορεύσεις, αλλά την Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων (52.010 κρούσματα). Μάλιστα, η χώρα του Βολτέρου αναρριχήθηκε στην πέμπτη θέση στον κόσμο σε κρούσματα (1,16 εκατ.) και στη δεύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία. Αντίστοιχα στην Ελλάδα, τα πράγματα βαίνουν μεν καλύτερα, αλλά η δραματική έξαρση της τελευταίας περιόδου δείχνει ότι το μοντέλο των στοχευμένων μέτρων δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Έτσι, βρισκόμαστε απέναντι σε ένα επείγον δίλημμα: Είναι προτιμότερο να ληφθεί τώρα μια απόφαση για καθολικό lockdown ή να επιμείνουμε στα «δυναμικά» μέτρα, που όμως δεν φαντάζουν ικανά να το αποτρέψουν; Όσο επενδύουμε σε επιμέρους μέτρα που δεν αποδίδουν, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να υπομείνουμε επί μακρόν το οικονομικό και κοινωνικό βάρος τους και να υποστούμε στο τέλος και το επιπρόσθετο κόστος ενός καθολικού lockdown. Το μόνο βέβαιο είναι πως ο χρόνος πλέον δεν είναι με το μέρος μας.