Ο Covid-19 άδειασε τις εξέδρες

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 18:10
UPD:18:12
REUTERS/DENIS BALIBOUSE
A- A A+

Οι Ευρωπαϊκές χώρες προσπάθησαν να ανοίξουν τα γήπεδα, αλλά η επιδείνωση της πανδημίας τα έκλεισε πάλι.

Η κάθε χώρα έχει διαφορετική προσέγγιση για την επιστροφή του κόσμου στα στάδια, ενώ η  UEFA δίνει το πράσινο φως για παρουσία φιλάθλων, εφόσον το εγκρίνουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις των χωρών που θα φιλοξενούνται οι αγώνες.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου έχει ενημερώσει πως επιτρέπει την παρουσία κόσμου στα γήπεδα, έως το 30% της χωρητικότητάς τους. Η προσέλευση του κόσμου θα γίνεται μόνο όπου το επιτρέπουν οι τοπικές αρχές, ενώ δικαίωμα εισόδου θα έχουν μόνο οι φίλαθλοι της γηπεδούχου ομάδας.

Στην πράξη το νέο μέτρο της UEFA, φάνηκε στην 1η αγωνιστική του UEFA Champions League, ιδιαίτερα στα παιχνίδια Ζενίτ-Κλαμπ Μπριζ και Ντιναμό Κιέβου-Γιουβέντους, καθώς σε Ουκρανία και Ρωσία επιτρέπεται η προσέλευση φιλάθλων στα στάδια και έτσι στα γήπεδα υπήρχε έντονη παρουσία κόσμου.

Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, αποφάσισαν πως είναι εφικτό το σταδιακό άνοιγμα των θυρών επιτρέποντας ένα μικρό ποσοστό φιλάθλων να εισέλθουν στα στάδια, ακολουθώντας τα υγειονομικά μέτρα, ενώ άλλες όπως η Ισπανία και η Αγγλία επιλέγουν να τα κρατήσουν κλειστά ακόμη. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις κυβερνήσεων που στην αρχή επέτρεψαν στις ομάδες να ανοίξουν τα γήπεδά τους αλλά στην συνέχεια εξαιτίας της επιδείνωσης της πανδημίας, ανακάλεσαν την απόφασή τους, γεγονός που συνέβει στο Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ιταλία.

Αναλυτικά η κατάσταση στα πρωταθλήματα της Ευρώπης:

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στη Ισπανία δεν υπάρχει ακόμη ημερομηνία για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Λα Λίγκα, Χαβιέρ Τεμπάς, το ζήτημα θα μπορούσε να εξεταστεί τον Ιανουάριο του 2021. «Ας ελπίσουμε ότι στις αρχές του έτους, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αυτό μπορεί να αλλάξει», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΑΓΓΛΙΑ

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, την Πρέμιερ Λιγκ, με την βρετανική κυβέρνηση να εγκαταλείπει το προσωρινό άνοιγμα των γηπέδων από την 1η Οκτωβρίου μετά την επανεμφάνιση πολλών κρουσμάτων Covid-19. Έτσι, όλα τα στάδια των έξι πρώτων κατηγοριών στην Αγγλία, εξακολουθούν να είναι άδεια από τα μέσα Μαρτίου. Η Πρέμιερ Λιγκ ανέφερε πως το ποδόσφαιρο δεν είναι το ίδιο χωρίς τους φιλάθλους στα γήπεδα και η οικονομία του δεν είναι βιώσιμη χωρίς αυτούς. «Η συνεχιζόμενη αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία Covid-19 κοστίζει 100 εκατομμύρια λίρες το μήνα, ενώ την περασμένη σεζόν, οι σύλλογοι του πρωταθλήματος υπέστησαν απώλειες 700 εκατομμυρίων λιρών» ανέφερε η Πρέμιερ, με τον υπουργό Πολιτισμού της Μ. Βρετανίας, Όλιβερ Ντάουντεν, να δηλώνει πως το θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα θα συζητηθεί εκ νέου στις 9 Νοεμβρίου.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην Γερμανία από την άλλη, η κυβέρνηση έθεσε εξ αρχής το 20% της χωρητικότητας των γηπέδων ως ανώτερο όριο, με την προϋπόθεση ο ρυθμός μόλυνσης των  επτά ημερών να είναι κάτω ή ίσος με 35 άτομα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους στην τοπική περιοχή. Βέβαια, ανάλογα με την εξέλιξη της εξάπλωσης του ιού, επιτρέπεται σε κάθε ομοσπονδιακό κρατίδιο, να απαγορεύσει την παρουσία φιλάθλων.

ΓΑΛΛΙΑ

Στην Γαλλία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες της Ευρώπης και από το δεύτερο κύμα του ιού, επιτρέπονται έως πέντε χιλιάδες θεατές ανά παιχνίδι, τηρώντας βέβαια στο έπακρο τα υγειονομικά μέτρα. Και εκεί φυσικά όμως επαναπροσδιορίζονται ανά περιοχή οι αποφάσεις, αναλόγως με την εξέλιξη των κρουσμάτων.

ΙΤΑΛΙΑ

Στην Ιταλία, η αρχική απόφαση της κυβέρνησης  να επιτρέψει την παρουσία χιλίων φιλάθλων σε κάθε γήπεδο, ανακαλέστηκε μετά από ένα μήνα μέχρι νεωτέρας καθώς υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα.

ΒΕΛΓΙΟ

 Παρόμοια κατάσταση αντιμετώπισε και  το πρωτάθλημα του Βελγίου, καθώς ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί η πληρότητα στο 1/3 του κάθε σταδίου, ανάλογα με την περιοχή που γίνεται το παιχνίδι, οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι επαγγελματικές αθλητικές διοργανώσεις στο Βέλγιο, θα διεξάγονται και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, λόγω του δεύτερου κύματος κορονοϊού.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ακόμη ένα πρωτάθλημα που άνοιξε τα γήπεδά του για τους θεατές του αλλά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αυτό άλλαξε, είναι το ολλανδικό, με την κυβέρνηση στην έναρξη του πρωταθλήματος να επιτρέπει την παρουσία φιλάθλων από 20% έως 40% της χωρητικότητας των σταδίων, με τον όρο να χρησιμοποιούν τη μάσκα όλη την ώρα, να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου και να μην προβαίνουν σε ενθουσιώδεις ενέργειες κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, μέτρο που κράτησε μόνο τις δύο πρώτες αγωνιστικές, καθώς η εξάπλωση του ιού στην χώρα, είναι ραγδαία.

ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στα γήπεδα, πιλοτικά αρχικά και από την 7η αγωνιστική της Σουπερ Λιγκ και έπειτα κανονικά σε όλους τους αγώνες με το 10% της χωρητικότητας του κάθε γηπέδου. Αυτή η απόφαση έδινε και την ευκαιρία στις ελληνικές ομάδες να έχουν τους φιλάθλους μαζί τους στα Ευρωπαϊκά παιχνίδια που θα έδιναν. Όμως, με παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη, ανακαλέστηκε η απόφαση, καθώς ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι η διεξαγωγή αγώνων έστω και με λίγους φιλάθλους, τη στιγμή που απαιτείται η αποφυγή κάθε συνωστισμού και η αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων, θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους πολίτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις