Κορωνοϊός: Lockdown τα Σαββατοκύριακα εξετάζει η κυβέρνηση της Καταλονίας

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου 2020 17:52
UPD:17:57
REUTERS/VINCENT WEST
A- A A+

Η καταλανική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει καθολικό lockdown και κατ' οίκον περιορισμό στους πολίτες τα Σαββατοκύριακα σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η σύμβουλος της Προεδρίας και εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης Μεριτξέλ Μπουδό, επεσήμανε πως όταν υπάρχει κοινωνική αλληλεπίδραση αρχίζει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας. Στο ίδιο μήκος κύματος, η επικεφαλής της Υπηρεσίας Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας του νοσοκομείου Vall d'Hebrón, Μάγδα Καμπίνς, πιστεύει ότι το lockdown το Σαββατοκύριακο μπορεί να είναι «ένα αποτελεσματικό μέτρο».

Οι μολύνσεις απο κορωνοϊό αυξήθηκαν κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες στην περιφέρεια, όπως και στην υπόλοιπη Ισπανία, η οποία έγινε την περασμένη εβδομάδα η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο περιστατικών Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό, η ισπανική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε την Κυριακή κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης για τουλάχιστον 6 μήνες και επέβαλε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα εκτός από τα Κανάρια Νησιά όπου η υγειονομική κατάσταση είναι καλύτερη.

Αντιδρούν οι πολίτες στους νέους περιορισμούς

Η αντιπολίτευση, αλλά και οι πολίτες, διαμαρτύρονται για τα νέα αυτά περιοριστικά μέτρα, θεωρώντας τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας εντελώς περιττή.

«Η απαγόρευση της κυκλοφορίας δεν έχει νόημα. Ο ιός μολύνει μόνο άτομα μεταξύ 2300 και 0600; Όχι », είπε η Μάρτα Αραγονές, 36χρονη δασκάλα, απολαμβάνοντας ένα τσιγάρο έξω από ένα καφέ στη Λα Λατίνα της Μαδρίτης. Σε κοντινή απόσταση, ο Mαριάνο Μορένο ντε Γκέρα ένας φαρμακοποιός στο δρόμο του για να εργαστεί στη Λα Λατίνα, είπε ότι αυτό που τον ανησυχεί είναι το σχέδιο για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό που έχουν κάνει», είπε. «Αποκτούν μια προτίμηση για τον περιορισμό των ανθρώπων και αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Η παράτασή του κατά έξι μήνες προκαλεί απόλυτη οργή. Βλέπω πολλές πιθανότητες κατάχρησης».

Η πολιτική διαμάχη μεταξύ της κεντρικής και περιφερειακής κυβέρνησης και μεταξύ της μειονοτικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης παρεμπόδισε για μήνες την αντίδραση στην πανδημία στην Ισπανία.

Αυτό με τη σειρά του εξόργισε πολλούς Ισπανούς, με τους αναλυτές να λένε ότι η αβεβαιότητα θα μπορούσε τελικά να βλάψει την προθυμία συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, La Vanguardia.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή