«Οι μεγάλες πολυεθνικές υπεύθυνες για τα ελαττωματικά προϊόντα Made in China»

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007 14:01
UPD:16:11

A- A A+

Οργάνωση υπεράσπισης των κινέζων εργαζομένων κατήγγειλε σήμερα τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια που κατασκευάζουν τα παιχνίδια των μεγάλων διεθνών εταιρειών, επιρρίπτοντας σ' αυτές την ευθύνη για τα ελαττωματικά προϊόντα Made in China.

Την ώρα που συνεχίζεται η πολεμική γύρω από τα επικίνδυνα παιχνίδια που εξάγονται από την Κίνα, η οργάνωση China Labour Watch (Παρατηρητήριο Εργασίας Κίνας) δημοσίευσε τα αποτελέσματα έρευνας σε οκτώ εργοστάσια όπου κατασκευάζονται παιχνίδια για ομίλους όπως οι Disney, Hasbro και Fox TM.

Εκτός του ότι όλα "παραβιάζουν τους κινεζικούς νόμους για τις συμβάσεις εργασίας", επιπλέον συχνά υποχρεώνουν τους εργαζομένους να κάνουν πολλές υπερωρίες, πέραν αυτών που επιτρέπονται από το νόμο, ενώ τους πληρώνουν επίσης λιγότερα απ' όσα προβλέπει ο νόμος, επισημαίνει η οργάνωση.

Όπως καταγγέλλεται, «βάζουν τους εργαζομένους να δουλεύουν σε επικίνδυνο περιβάλλον -εκθέτοντάς τους, για παράδειγμα, σε μόλυβδο και σε τοξικά χημικά προϊόντα μέσα σε δωμάτια χωρίς εξαερισμό- και τους προσφέρουν "ταπεινωτικές συνθήκες διαβίωσης", με φυσικές και λεκτικές καταχρήσεις».

Οι εργάτες δεν έχουν ούτε κοινωνική ούτε συνταξιοδοτική ασφάλιση, ενώ ορισμένα εργοστάσια χρησιμοποιούν παιδιά κάτω των 16 ετών.

«Τα εργοστάσια δεν είναι τα μόνα που ευθύνονται γι' αυτές τις καταχρήσεις, καθώς ο κύριος ένοχος είναι οι αξιοθρήνητες τιμές που προσφέρουν οι εταιρείες παιγνιδιών», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τη China Labour Watch, «η κακή ποιότητα των παιγνιδιών είναι το αποτέλεσμα της φανατικής επιδίωξης της χαμηλότερης τιμής από τις πολυεθνικές, σε βάρος οποιουδήποτε άλλου υπολογισμού». «Κοντόφθαλμες πολιτικές οδηγούν επιχειρήσεις όπως η Hasbro να παραμένουν τυφλές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια», σημειώνει χαρακτηριστικά η οργάνωση.

Τελικά, όμως, όπως επισημαίνεται, «θα πληρώσουν ίσως κι αυτές το τίμημα για τη στάση τους αυτή».

Πρόσφατα ανακλήθηκαν 18 εκατομμύρια παιχνίδια που κατασκευάστηκαν στην Κίνα για τον αμερικανικό όμιλο Mattel. Στις αρχές Αυγούστου είχαν ανακληθεί επίσης σχεδόν ένα εκατομμύριο παιχνίδια της μάρκας Fisher-Price (όμιλος Mattel) και ενάμισι εκατομμύριο ξύλινα τρένα τον Ιούλιο.

Το περασμένο καλοκαίρι, η China Labour Watch είχε ήδη καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας σε ένα εργοστάσιο στο νότο που ανήκει σε εταιρεία η οποία παράγει προϊόντα για την McDonald's, αλλά επίσης για τις Disney, Mattel, Warner και DC Comics.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή