Ισπανία-Κορωνοϊός: Έκκληση Σάντσεθ στους πολίτες για «κοινωνική πειθαρχία»

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 15:00
UPD:15:02
REUTERS/POOL
A- A A+

Δραματική είναι η επέκταση της πανδημίας στην Ισπανία. Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε «κοινωνική πειθαρχία» και την «αντίσταση» να ανακοπεί το δεύτερο κύμα Covid-19 που πλήττει τη χώρα. Ο Σάντσεθ τόνισε πως ήδη τα κρούσματα στην Ισπανία έχουν ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια.

«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Πρέπει να μειώσουμε την κινητικότητα και τις επαφές. Δεν υπάρχει άλλη λύση», δήλωσε ο Σάντσεθ, ο οποίος όμως προσέθεσε ότι θέλει να αποφύγει προς το παρόν ένα νέο καθολικό lockdown.

Ο Υπουργός Υγείας , Σαλβαδόρ Ίγια αναγνώρισε αυτήν την Παρασκευή ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιδιώξει «σαφή υποστήριξη» στον κοινοβουλευτικό και περιφερειακό τομέα για να εγγυηθεί ότι εάν ληφθεί η απόφαση για την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε κατάσταση συναγερμού, μπορεί να παραταθεί πέραν των 15 ημερών. Η αρχηγός του Ciudadanos, Ινές Αρριμάδας έχει προσφέρει τις 10 κοινοβουλευτικές ψήφους της ομάδας της στην εκτελεστική εξουσία.

Η Κοινότητα της Μαδρίτης θα περιορίσει από το Σάββατο, τις κοινωνικές συγκεντρώσεις μεταξύ των μη συγκατοίκων από τα μεσάνυχτα έως τις 6 π.μ. Μεταξύ των μέτρων στην περιοχή για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19, η χωρητικότητα στην εστίαση μειώνεται και μπαρ και εστιατόρια επίσης κλείνουν τα μεσάνυχτα.

Η επιδημία εξακολουθεί να είναι ανεξέλεγκτη στην Καταλωνία, η οποία για πρώτη φορά ξεπέρασε τις 5.000 νέες μολύνσεις σε μια μέρα. Η Λα Ριόχα έγινε σήμερα, μετά τη Ναβάρρα, η δεύτερη κοινότητα με περιμετρικό περιορισμό ολόκληρης της περιοχής.

Οι περιφερειακές κοινότητες της Βαλένθια και της Καστίλλης & Λεόν ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση Σάντσεθ να αποφασίσει την απαγόρευση κυκλοφορίας προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters και El País.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή