Η συρρίκνωση του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού επιταχύνεται στον καιρό της πανδημίας, καθώς έως το 2025 οι μισές θέσεις εργασίας θα εκτελούνται από αυτοματοποιημένες μηχανές, φέρνοντας σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό χώρο παγκοσμίως.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με έρευνα του, διαπίστωσε πως τα ρομπότ θα καλύψουν 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε μεσαίες προς μεγάλες επιχειρήσεις τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς η πανδημία του Covid-19 επιταχύνει τις εξελίξεις στο χώρο εργασίας.
Γενικότερα, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με την εξάλειψή τους, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες στρέφονται στη νέα τεχνολογία και στην αυτοματοποίηση, παρά στους ανθρώπους, ειδικότερα για καθήκοντα εισαγωγής δεδομένων, λογιστικής και διαχείρησης.
Έρευνες σε 300 σχεδόν εταιρείες που δραστηριοποιούνται παγκόσμια διαπίστωσαν ότι τέσσερα στα πέντε στελέχη επιχειρήσεων επιταχύνουν τα σχέδια για ψηφιοποίηση της εργασίας και ανταπτύσσουν νέες τεχνολογίες. Σύμφωνα με την μελέτη, για του εργαζόμενους που θα παραμείνουν στις θέσεις τους τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν οι μισοί θα χρειαζόταν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες και έως το 2025, οι εργοδότες θα μοιράσουν την εργασία μεταξύ ανθρώπων και μηχανών εξίσου.
Επισημαίνεται, επίσης, πως οι χαμηλόμισθοι και ανειδίκευτοι θα πληγούν περισσότερο κι ότι είναι ευθύνη των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν «δίχτυα ασφαλείας» για όσους μένουν χωρίς δουλειά.
Η έρευνα αναφέρει ακόμη πως μέσω αυτών των τεχνολογικών εξελίξεων, θα αναδυθούν νέες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους, σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, την πράσινη οικονομία και την ανάπτυξη προϊόντων, με καθήκοντα όπου οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να αναλάβουν όπως την παροχή συμβουλών, τη λήψη αποφάσεων, την επικοινωνία, την συλλογιστική και την αλληλεπίδραση, ώστε να έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις μηχανές.
Πηγή: Reuters