Bloomberg: Ποιους ηγέτες δεν συμφέρει μια ήττα Τραμπ

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 12:36
UPD:12:41
REUTERS/JOSHUA ROBERTS
A- A A+

Δεν θα βγουν μόνο οι Ρεπουμπλικανοί «χαμένοι» από μια ήττα Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, σημειώνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Το πρακτορείο απαριθμεί σε άρθρο του τους ηγέτες που θα δυσαρεστηθούν από την πιθανή αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία των ΗΠΑ.

«Μολονότι πολλές κυβερνήσεις μάλλον θα πανηγυρίσουν για το τέλος της πιο αντισυμβατικής και χαοτικής προεδρίας των ΗΠΑ κατά τα σύγχρονα χρόνια, άλλες θα έχουν λόγους να τους λείψει. Για τους ηγέτες της Τουρκίας, της Βόρειας Κορέας και του Ισραήλ, τα πεπραγμένα του είχαν σχεδόν αποκλειστικά θετικό πρόσημο. Σε ενδεχόμενη ήττα του Τραμπ μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με άμεσες προκλήσεις», αναφέρει το άρθρο.

Φοβούνται ότι η απομάκρυνση του Ρεπουμπλικανού προέδρου από την εξουσία θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε μια πιο μετριοπαθή και συντηρητική αμερικανική εξωτερική πολιτική, με την Ουάσιγκτον να εστιάζει εκ νέου σε αξίες όπως η δημοκρατία, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ερντογάν, ο μεγάλος «χαμένος» μιας ενδεχόμενης ήττας Τραμπ

Κατά την ανάλυση του Bloomberg, αυτός που βασίζεται περισσότερο στον Τραμπ για την προστασία του, είναι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τραμπ είναι πρακτικά μόνος μεταξύ της Τουρκίας και της επιβολής κυρώσεων από τον Κογκρέσο για την απόφαση Ερντογάν να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, παρότι είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.

«Η σχέση της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε κρίση από τη στιγμή που η Άγκυρα ξεκίνησε την εγκατάσταση των S-400 που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ λένε ότι η αγορά αυτή αποτελεί απειλή για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν ψηφίσει νομοθεσία για την επιβολή μέτρων αλλά η κυβέρνηση Τραμπ αντιτίθεται στην ενεργοποίησή τους», αναφέρει ο δημοσιογράφος του Bloomberg, Μαρκ Τσάμπιον.

Η προσωπική τους σχέση έδωσε τη δυνατότητα στον Ερντογάν να πείσει τον Τραμπ να αποσύρει στρατεύματα των ΗΠΑ από κουρδικές περιοχές στη βόρεια Συρία προκειμένου η Τουρκία να στείλει τις δικές τις δυνάμεις να αναλάβουν τον έλεγχο της ζώνης. Ο Τραμπ έλαβε αυτή την απόφαση χωρίς να συμβουλευτεί το Πεντάγωνο ή συμμάχους των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, οι Κούρδοι μαχητές τους οποίους η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Με τις κυρώσεις έτοιμες να επιβληθούν και τον Μπάιντεν να καλεί τις ΗΠΑ να στηρίξουν αντιπολιτευόμενα κόμματα της Τουρκίας, ο Ερντογάν μπορεί να έχει να χάσει τα περισσότερα από την αποχώρηση Τραμπ.

Κιμ και Νετανιάχου, οι έτεροι «χαμένοι»

Άλλοι δύο ηγέτες οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν να χάσουν πολλά από μια αποχώρηση του Αμερικανού ηγέτη από τον προεδρικό θώκο είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας, αλλά και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι σχέσεις της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ άλλαξαν εντυπωσιακά επί των ημερών του Τραμπ. Από την αρχική ανταλλαγή ύβρεων και απειλών, Τραμπ και Κιμ καλλιέργησαν μια αλλόκοτη διαπροσωπική σχέση, συναντήθηκαν τρεις φορές (στη Σιγκαπούρη, το Ανόι και την Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη που χωρίζει την Κορεατική χερσόνησο) και αντάλλαξαν δεκάδες επιστολές.

Εντούτοις, η νέα αμερικανική προσέγγιση όχι μόνον απέτυχε να διασφαλίσει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αλλά ο Κιμ αποκάλυψε προ ημερών έναν νέο, τρομακτικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ικανό, όπως φαίνεται, να μεταφέρει πολλαπλές πυρηνικές κεφαλές.

Από την μεριά του. ο Μπάιντεν έχει διαμηνύσει πως δεν προτίθεται να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν άνευ όρων.

Όσον αφορά στο Ισραήλ, ο Τραμπ έδωσε ώθηση στην εθνικιστική ατζέντα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αναγνωρίζοντας την ισραηλινή κυριαρχία στα διαφιλονικούμενα υψίπεδα του Γκολάν, αλλά και μεταφέροντας την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Μεταξύ των δυνητικά «χαμένων» ηγετών από μια ήττα Τραμπ, το Bloomberg περιλαμβάνει ακόμη τον ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου, καθώς και τους συντηρητικούς δεξιούς ηγέτες Πολωνίας και Ουγγαρίας, πρόεδρο Ντούντα και τον ακροδεξιό πρωθυπουργό Όρμπαν αντίστοιχα.

Πηγή: Bloomberg.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή