Ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες χιλιάδων γυναικών φτιάχτηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης και κυκλοφόρησαν online

Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020 11:31
UPD:11:32
shutterstock
A- A A+

Ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες άνω των 100.000 γυναικών δημιουργήθηκαν με βάση εικόνες από τα social media και κυκλοφόρησαν online, σύμφωνα με αναφορά της εταιρείας Sensity.

Όπως αναφέρει το BBC, τα ρούχα τους αφαιρούνται ψηφιακά μέσω τεχνητής νοημοσύνης και κυκλοφορούν στην εφαρμογή messaging Telegram. Κάποιες από αυτές που στοχεύονται φαίνονται να είναι ανήλικες, σύμφωνα με τη Sensity, η οποία λέει πως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι ένα «deepfake bot».

Τα deepfakes είναι εικόνες και βίντεο- συχνά αρκετά ρεαλιστικά- που δημιουργούνται μέσω υπολογιστή, με βάση πραγματικά άτομα. Μία από τις χρήσεις τους είναι για την παραγωγή ψεύτικων πορνογραφικών βίντεο διασήμων, ωστόσο ο Τζιόρτζιο Πατρίνι, διευθύνων σύμβουλος της Sensity, είπε ότι η μετάβαση στη χρήση φωτογραφιών ιδιωτών είναι κάτι νέο. «Το να έχεις έναν λογαριασμό στα social media με δημόσιες φωτογραφίες αρκεί για να γίνει στόχος ο οποιοσδήποτε» προειδοποίησε.

Το συγκεκριμένο bot τεχνητής νοημοσύνης «ζει» μέσα σε ένα κανάλι private messaging του Telegram. Οι χρήστες μπορούν να στείλουν στο bot τη φωτογραφία μιας γυναίκας και αυτό αφαιρεί ψηφιακά τα ρούχα της μέσα σε λεπτά.

Το BBC αναφέρει πως το δοκίμασε με αρκετές εικόνες- με τη συναίνεση των ατόμων που απεικονίζονταν- και καμία δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστική. Σημειώνεται πως μια παρόμοια εφαρμογή είχε κλείσει πέρυσι, μα θεωρείται πως κυκλοφορούν «σπασμένες» εκδόσεις της.

Ο διαχειριστής της εν λόγω υπηρεσίας, γνωστός ως «Ρ», είπε πως «δεν με ενδιαφέρει και πολύ. Αυτή είναι ψυχαγωγία χωρίς βία. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει κανέναν με αυτό, εφόσον η ποιότητα δεν είναι ρεαλιστική».

Επίσης, πρόσθεσε ότι εξετάζονται οι φωτογραφίες που κοινοποιούνται, και οι χρήστες που βάζουν ανήλικα άτομα μπλοκάρονται. Ωστόσο, σημείωσε πως η απόφαση διαμοιρασμού της φωτογραφίας ανήκει σε αυτόν που χρησιμοποίησε το bot για να τη δημιουργήσει.

Η Sensity ανέφερε πως μεταξύ του Ιουλίου 2019 και του 2020 «στοχεύτηκαν» 104.852 φωτογραφίες και ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες τους κοινοποιήθηκαν δημόσια. Η έρευνα έδειξε πως κάποιες από τις εικόνες έδειχναν ανήλικες, «υποδεικνύοντας ότι κάποιοι χρήστες χρησιμοποιούσαν το bot κυρίως για την παραγωγή και τον διαμοιρασμό παιδοφιλικού περιεχομένου».

Η εταιρεία ανέφερε ότι το bot διαφημιζόταν πολύ στη ρωσική ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης VK, και έρευνα στην πλατφόρμα έδειξε ότι οι περισσότεροι χρήστες ήταν από τη Ρωσία και πρώην σοβιετικές χώρες. Ωστόσο το VK ανέφερε πως δεν ανέχεται τέτοιο υλικό ή links στην πλατφόρμα.

Το Telegram ήταν επίσημα απαγορευμένο στη Ρωσία μέχρι νωρίτερα μέσα στο έτος.

 

Προτεινόμενα για εσάς