Την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του ανά τον κόσμο αναγκάζοντας τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες να λαμβάνουν ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα, όπως το κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων, η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες ή η επιβολή μέγιστου ορίου ατόμων στις συναθροίσεις, τα μέτρα αυτά αποτελούν ανάμνηση για κάποιες χώρες της Ασίας.
Για αρκετούς μήνες τώρα, οι χώρες στην Ασία, όπου ο κορωνοϊός εντοπίστηκε αρχικά, έχουν επιστρέψει σε συνθήκες που προσεγγίζουν την κανονικότητα, σημειώνει η Wall Street Journal. Έτσι, ενώ αθροιστικά τα ημερήσια κρούσματα της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ δεν ξεπέρασαν τα 1.000 την περασμένη Δευτέρα, οι ΗΠΑ από τη μία κατέγραφαν πάνω από 56.000 κρούσματα την ίδια ημέρα και οι χώρες της Ευρώπης αθροιστικά από την άλλη 88.000, σημειώνοντας μάλιστα αρνητικό ρεκόρ.
Να σημειωθεί επίσης ότι παρόλο που ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία- και μάλιστα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές-, στην περιοχή έχουν καταγραφεί σχεδόν το ένα πέμπτο των θανάτων από κορωνοϊό παγκοσμίως- αριθμός που πλέον έχει ξεπεράσει το 1.1 εκατομμύριο. Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη όμως έχουν καταγραφεί σχεδόν οι μισοί θάνατοι.
Ποιο είναι επομένως το νόημα που έχει πιάσει η Ασία, αναρωτιέται η WSJ.
Την ώρα που οι ασιατικές χώρες, έχοντας κινηθεί εξ’ αρχής γρήγορα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν χαλάρωσαν αργότερα τα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού, η κόπωση του πληθυσμού ως απόρροια των μέτρων οδηγούσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ σε πιο χαλαρούς περιορισμούς. Και ενώ τα κρούσματα αυξάνονται και πάλι, οι κυβερνήσεις των κρατών της Δύσης αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ελλείψεις στα τεστ Covid-19 και τις αναποτελεσματικές ιχνηλατήσεις, πράγμα που μετατοπίζει τις ελπίδες για μια κανονική ζωή στο ανύπαρκτο για την ώρα εμβόλιο.
Η Ασία κατάφερε να συγκρατήσει την πανδημία χωρίς την επιβολή καθολικών lockdown και αποφεύγοντας έτσι να «εξοντώσει» τις οικονομίες των ασιατικών χωρών. Η τακτική που έχει υιοθετηθεί σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνει «εξουθενωτικές» διαδικασίες ιχνηλάτησης των επαφών, προγράμματα απομόνωσης για όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό και αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τις διεθνείς πτήσεις.
Η καθολική χρήση της μάσκας και οι «αδιάκριτες» πολιτικές των κυβερνήσεων από την άλλη βρήκαν ευρεία αποδοχή από τους πολίτες των ασιατικών χωρών, η οποία αποδίδεται κυρίως στις πολιτισμικές διαφορές των ασιατικών λαών, στην επίμονη εκστρατεία ενημέρωσης και στην προηγούμενη εμπειρία από τον SARS και τον MERS.
Αυτή η καλή διαχείριση της πανδημίας από τις ασιατικές χώρες είχε ως αποτέλεσμα καλύτερες προβλέψεις για τις οικονομίες τους. Για την Κίνα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη 1,9% το 2020, πράγμα που την καθιστά την μοναδική μεγάλη οικονομία που σημειώνει ανάπτυξη εν μέσω κορωνοϊού.
Παρόλο όμως που τα κρούσματα στις ασιατικές χώρες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ο κόσμος είναι το ίδιο ή και περισσότερο πιθανό με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς να φορέσουν μάσκα και να απολυμάνουν τα χέρια τους, σύμφωνα με έρευνα των Imperial College London και YouGov. Ο ασιατικός πληθυσμός είναι επίσης πιο πιθανό να εκδηλώσει φόβο για τον ιό, με το 80% των Νοτιοκορεατών να απαντά ότι φοβάται μην κολλήσει τον κορωνοϊό. Το αντίστοιχο ποσοστό για τους Αμερικανούς είναι 58% και για τους Ισπανούς 45%.
Οι ασιατικές κυβερνήσεις κατάφεραν επίσης να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού εφαρμόζοντας αυστηρές πολιτικές επιτήρησης των πολιτών. Στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, οι ειδικοί κοσκινίζουν δεδομένα από smartphone, αρχεία πιστωτικών καρτών και βίντεο CCTV για να εντοπίσουν τις στενές επαφές όσων έχουν μολυνθεί, ενώ οι πολίτες σκανάρουν ένα κωδικό QR προτού εισέλθουν σε νυχτερινά κέντρα, μπαρ ή σινεμά ώστε να γίνεται πιο εύκολος ο εντοπισμός σε περίπτωση που χρειαστεί.
Τα μέτρα αυτά αν και αποτελεσματικά, έχουν εγείρει ανησυχίες και κριτική αναφορικά με την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων. Η υιοθέτηση αντίστοιχων τεχνολογικών εφαρμογών, σε εθελοντική βάση, απέτυχε στην Ευρώπη.
Όταν από την άλλη άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα καθώς οι πολίτες επέστρεψαν στον εργασιακό τους χώρο και τα παιδιά στα σχολεία, και πάλι οι ασιατικές χώρες δεν εφάρμοσαν αυστηρούς περιορισμούς αλλά αρκέστηκαν σε πιο αυστηρούς κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και εκτεταμένους ελέγχους για τον κορωνοϊό.
Η περιορισμένη διασπορά του ιού στην κοινότητα επέτρεψε επίσης στις αρχές να ανιχνεύσουν αποτελεσματικά τις στενές επαφές των κρουσμάτων αλλά και να απαντούν με μαζικούς ελέγχους ακόμα και για περιστικά σε μικρές εστίες μετάδοσης. Μετά τον εντοπισμό, για παράδειγμα, 12 θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού σε νοσοκομείο της κινεζικής πόλης Κινγκντάο , οι αρχές την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν να εξετάζουν όλους τους εννέα εκατομμύρια κατοίκους της πόλης.
Οι πιο αυστηροί κανόνες καραντίνας έχουν επίσης μερίδιο στην αποτελεσματικότητα της Ασίας. Οι ασιατικές χώρες προτιμούν αντί να υποχρεώνουν τους θετικούς στον κορωνοϊό πολίτες σε κατ’ οίκον απομόνωση να τους φιλοξενούν σε ειδικές εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Κάτι που ισχύει και για τους ασυμπτωματικούς ή για ασθενείς με ελαφρά συμπτώματα. Σε χώρες όπως το Βιετνάμ, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, ακόμα και οι στενές επαφές των κρουσμάτων οφείλουν επίσης να παραμείνουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις.
Στις δυτικές χώρες, η τήρηση των κανόνων καραντίνας δεν αποδείχτηκε τόσο αποτελσματική. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συνιστάται σε άτομα με συμπτώματα Covid-19 και σε αυτούς που ζουν μαζί τους να παραμένουν στο σπίτι για 14 ημέρες. Ωστόσο, μια μελέτη από ερευνητές στο King's College London διαπίστωσε ότι ο αυτοπεριορισμός δεν έτυχε πιστής εφαρμογής, με περίπου τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων να αποκαλύπτουν ότι είχαν εγκαταλείψει το σπίτι τους τις προηγούμενες 24 ώρες.
Επιπλέον οι ασιατικές χώρες υιοθέτησαν πολύ πιο αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς ζητώντας από τους επισκέπτες να κάνουν τεστ για τον ιό κατά την άφιξή τους. Μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα και η Νέα Ζηλανδία απαιτούν επίσης καραντίνα δύο εβδομάδων η οποία επιβλέπεται από το κράτος.
Στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, το 61% των χωρών ή των περιοχών παραμένει εντελώς κλειστό για ξένους τουρίστες, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.
naftemporiki.gr