Εκλογές- ΗΠΑ: Να μην έχει εταιρικά στελέχη στην κυβέρνηση, καλεί τον Μπάιντεν η αριστερή πτέρυγα

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2020 14:23
UPD:16:31
EPA/MICHAEL REYNOLDS
A- A A+

Απέχουμε 15 ημέρες από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και ήδη οι Δημοκρατικοί σχεδιάζουν το πώς θα πρέπει να σχηματίσει κυβέρνηση ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, ως τώρα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ.

Επιστολή προς υπέγραψαν 39 προοδευτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και μέλη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ, αλλά και των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέιτι Πόρτερ και Αγιάνα Πρίσλεϊ. Στην επιστολή ζητούν από τον Μπάιντεν να μην συμπεριλαμβάνονται σε θέσεις στη Γερουσία υψηλόβαθμα επιχειρηματικά στελέχη ούτε λομπίστες ή εκπρόσωποι συμφερόντων.

Την επιστολή υπογράφουν εξέχουσες προοδευτικές ομάδες, όπως η εργατική ένωση Communications Workers of America, η οποία εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις τηλεπικοινωνίες, τη δημοσιογραφία, τις αεροπορικές εταιρείες, η οργάνωση Our Revolution του γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς,  η ακτιβιστική οργάνωση Indivisible και η Επιτροπή Εκστρατείας Προοδευτικής Αλλαγής (PCCC_, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

«Ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα της κυβέρνησης Τραμπ είναι η ανάγκη να σταματήσουμε να ορίζουμε στελέχη και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων στην κυβέρνηση», έγραψαν. «Ως εκλεγμένοι ηγέτες, πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε διακρίσεις ανάμεσα στο ποια εταιρικά στελέχη είναι αποδεκτά και ποια όχι».

Η επιστολή παραδόθηκε στους ηγέτες της Γερουσίας, Τσακ Σούμερ και Μιτς ΜακΚόνελ. Οι υπογράφοντες, υποστηρίζουν ότι απευθύνονται και στις δύο παρατάξεις, ουσιαστικά όμως η επιστολή αποτελεί και ένα «μήνυμα» προς τον Τζο Μπάιντεν.

Φαίνεται πως οι εσωτερικές διαφωνίες των Δημοκρατικών, μεταξύ κεντρώας και αριστερής πτέρυγας, εξακολουθούν να υφίστανται, κυρίως όσον αφορά στην οικονομική πολιτική. Ωστόσο, προκειμένου να μην επανεκλεγεί ο Τραμπ, αυτές έχουν σχετικά αμβλυνθεί.

Σε περίπτωση νίκης ο Μπάιντεν θα αναγκαζόταν να διαχειριστεί έναν -δυνητικά άβολο- συνασπισμό επιθετικών αριστερών και πιο μετριοπαθών Δημοκρατών. Οι διαφωνίες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εσωκομματικές διαμάχες για θέσεις-κλειδιά, όπως αυτή του υπουργού Οικονομικών.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Politico

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή