«Κid Nation» το νέο ριάλιτι στις ΗΠΑ με πρωταγωνιστές παιδιά

Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2007 14:03
UPD:15:16

Στιγμιότυπο από το ρεάλιτι Kid Nation

A- A A+

Εντονες αντιδράσεις και σφοδρή πολεμική έχει πυροδοτήσει στις ΗΠΑ η επικείμενη προβολή ριάλιτι από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS με πρωταγωνιστές παιδιά. Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί της εκπομπής αφήνουν 40 παιδιά, ηλικίας 8 ώς 15 ετών, σε μια εγκαταλελειμμένη πόλη στο Νέο Μεξικό, όπου θα πρέπει να ανταγωνιστούν για να επιβιώσουν μόνα τους επί 40 ημέρες.

Το ριάλιτι, υπό τον τίτλο «Kid Nation», γυρίστηκε στα μέσα Μαΐου στην «πόλη φαντασμα» Μπονάντσα Σίτι του Νέου Μεξικού και θα αρχίσει να προβάλλεται από τις 19 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, στόχος είναι να δουν οι τηλεθεατές αν τα παιδιά μπορούν να οικοδομήσουν «μια εργατική κοινωνία χωρίς τη βοήθεια των ενηκίκων». Το σενάριο απαιτεί από τα παιδιά να συγκροτήσουν τη δική τους κυβέρνηση και να κατορθώσουν να εξασφαλίσουν μόνα τους την τροφή τους επί 40 ημέρες.

Οι ανήλικοι παίκτες είχαν το δικαίωμα να εγκαταλείψουν το παιχνίδι κάτι που και έγινε κατά τη διάρκειά του, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο. Για την συμμετοχή του στο ριάλιτι κάθε παιδί έλαβε από τους διοργανωτές 5.000 δολάρια.

Οι πρώτες ενστάσεις ήρθαν από τις αρχές του Νέου Μεξικού που εξέτασαν αν το σόου παραβιάζει τους πολιτειακούς νόμους για την παιδική εργασία και τα δικαιώματα των ανηλίκων.

Ένας εκ των γονέων των παιδιών-παικτών (το παιδί του μάλιστα έμεινε μέχρι το τέλος του ρεάλιτι) διαμαρτυρήθηκε στις αρχές του Νέου Μεξικού οτι η μεταχείριση των παιδιών από τους οργανωτές του ριάλιτι έφτασε στα όρια της κακοποίησης.

Τέσσερα παιδιά υποβλήθηκαν σε θεραπεία γιατί κατά λάθος ήπιαν λευκαντικό, ένα υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο καθώς μαγείρευε, ενώ τα περισσότερα παιδιά έπρεπε να εργάζονται περισσότερες από 14 ώρες την ημέρα.

Απαντώντας στις κατηγορίες και τις επικρίσεις, το CBS αντέτεινε ότι τα παιδιά δεν είναι εργαζόμενοι, δεδομένου ότι δεν κάνουν κάποια συγκεκριμένη εργασία για συγκεκριμένο μισθό. Οι αρχές του Νέου Μεξικού προειδοποίησαν πάντως ότι η νομοθεσία της Πολιτείας δεν συμφωνεί με την ερμηνεία αυτή του τηλεοπτικού δικτύου για την παιδική εργασία.

Παράλληλα το CBS απέρριψε τις κατηγορίες του Τύπου κάνοντας λόγο για παραπλανητικά και άδικα δημοσιεύματα σε σχέση με το Kid Nation:

«Είμαστε σίγουροι ότι η πραγματική ιστορία θα ειπωθεί τις επόμενες εβδομάδες, μέσα από τα επεισόδια που θα προβληθούν στη μικρή οθόνη αλλά και τις φωνές των παιδιών που μετείχαν-η μεγάλη πλειονότητα των οποίων είχαν μια θετική εμπειρία», αναφερεται σε ανακοίνωση του δικτύου, που βρήκε συμπαραστάτες και σε γονείς των ανήλικων παικτών.

«Η κόρη μου αισθάνεται σαν να πήγε θερινή κατασκήνωση. Εικάζω ότι ήταν μια θερινή κατασκήνωση με κάμερες. Ηταν μια ευχάριστη περιπέτεια για την ίδια», δήλωσε η μητέρα 12χρονης που μετείχε στο ριάλιτι του CBS, ενώ η μητέρα ενός 10χρονου υποστήριξε ότι ο γιος της επέστρεψε στο σπίτι «πιό δυνατός και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Η συνέχεια επί της οθόνης και μία πρώτη «γεύση» στο http://www.cbs.com/primetime/kid_nation/

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή