Βενεζουέλα: Η αντιπολίτευση ετοιμάζεται να αποκηρύξει τον Μαδούρο στις εκλογές του Δεκεμβρίου

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2020 21:12
UPD:21:15
EPA/Cristian Hernandez
A- A A+

Στον λαό σκοπεύει να απευθυνθεί η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα προκειμένου να αποκηρύξει την κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο. Η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται να διεξαχθεί κοντά στις 6 Δεκεμβρίου, ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών, τις οποίες μποϊκοτάρει η αντιπολίτευση.

Μέλη της αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει να καθυστερήσει η διεξαγωγή των εκλογών ώστε να μπορέσουν να παραστούν σε αυτές διεθνείς παρατηρητές. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας δεσμεύτηκαν να μποϊκοτάρουν τις εκλογές  για την ανάδειξη της νέας εθνοσυνέλευσης υποστηρίζοντας ότι η συμμετοχή τους θα ισοδυναμούσε με "συνεργασία με τη δικτατορία".

Η διαδικασία αυτή, η οποία, κατά την αντιπολίτευση, θα αντικατοπτρίζει τη λαϊκή βούληση, πιθανότατα θα τη βοηθήσει στην ευρεία απόρριψη του Μαδούρο μετά από χρόνια οικονομικής κρίσης. Από μόνη της βέβαια δεν προσφέρει σαφή πορεία προς την αλλαγή κυβέρνησης ή την επίλυση της οικονομικής κατάστασης.

«Αυτό είναι, θέλω να τονίσω, το ύστατο καταφύγιο που έχουμε στο σύνταγμα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου η Μπλάνκα Μαρμόλ, πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου που βοηθά στην οργάνωση της προσπάθειας.  «Αγωνιζόμαστε εδώ και 20 χρόνια, αξιοποιώντας όλες τις ελευθερίες που θεσπίζει το σύνταγμα, οι οποίες συστηματικά μας αφαιρέθηκαν».

Η ιδέα για την αποχή από τις εκλογές ακούστηκε πρώτη φορά τον Αύγουστο από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, τον οποίον δεκάδες χώρες αναγνωρίζουν ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή