ΗΠΑ - 25 νεκροί από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων εκατό ετών

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2007 10:48
A- A A+

Τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων εκατό ετών αντιμετωπίζουν οι μεσοδυτικές αμερικανικές Πολιτείες. Από τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 25 άνθρωποι, ενώ οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, αφού περιμένουν κι άλλες βροχοπτώσεις το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, έχουν πλημμυρίσει εκτάσεις ή υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών στις Πολιτείες Νεμπράσκα, Αϊόβα, Μινεσότα, Ουισκόνσιν, Ιλινόις, Ιντιάνα και Οχάιο.

Ο κυβερνήτης του Οχάιο, Τεντ Στρικλαντ, είναι ένας από τους κυβερνήτες που έχουν κηρύξει αρκετές κομητείες των εν λόγω Πολιτειών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Χθες στην πόλη Φάιντλεϊ του Οχάιο πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια και οι διασώστες απομάκρυναν δεκάδες κατοίκους με μικρές βάρκες. Αργότερα καταιγίδες έπληξαν μεγάλα τμήματα του Σικάγο και το Ιλινόις, όπου ξεριζώθηκαν δέντρα και περισσότεροι από 180.000 πολίτες έμειναν χωρίς ηλεκτροδότηση.

Λόγω των προειδοποιήσεων των μετεωρολόγων για τον κίνδυνο ανεμοστρόβιλων, έκλεισαν για λίγη ώρα τα δύο αεροδρόμια στο Σικάγο, που είναι από τα πιο μεγάλα στις ΗΠΑ. Επίσης σταμάτησαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στα προάστεια της πόλης. Στο Σικάγο εξαιτίας της κακοκαιρίας γκρεμίστηκε η στέγη μίας αποθήκης με συνέπεια να τραυματιστούν 40 άτομα.

Δέκα νεκροί στο Μεξικό

Εν τω μεταξύ δέκα νεκρούς άφησε πίσω της η τροπική καταιγίδα Ντιν στο Μεξικό.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις που έφτασαν μέχρι το Γιαλίσκο, στην ακτή του Ειρηνικού, προκλήθηκε υπερχείλιση δύο ποταμών και ενός φράγματος στα βουνά της κεντρικής πολιτείας Ιδάλγο.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ιδάλγο, όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού τους, μετά από ξαφνική νεροποντή. ¶λλος ένας σκοτώθηκε από κεραυνό στο Μιτσοακάν, καθώς είχε καταφύγει κάτω από ένα δέντρο για να προστατευτεί στη διάρκεια της βροχής. Ακόμα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας κατολισθήσεων στην ανατολική πολιτεία Πουέμπλα, όπου την Τετάρτη είχαν σκοτωθεί άλλα δύο άτομα. Ένας άνδρας πνίγηκε καθώς προσπάθησε να διασχίσει ορμητικό ποτάμι στην πολιτεία Βερακρούς, στον Ειρηνικό.

Ο πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλντερόν προειδοποίησε ότι μετά το πέρασμα της θεομηνίας μπορεί να προκληθούν κι άλλοι θανάσιμοι τραυματισμοί. «Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. Υπάρχει κίνδυνος μετά την καταιγίδα να γίνουν κατολισθήσεις, αφού μπορεί να υποχωρήσουν εδάφη από πλαγιές βουνών και να καταπλακώσουν σπίτια», δήλωσε ο Καλντερόν, ο οποίος επισκέφτηκε περιοχές της πολιτείας Ιδάλγο, όπου καταστράφηκαν δεκάδες σπίτια .

Τα μεξικανικά τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν εικόνες από πλημμυρισμένους δρόμους στην πολιτεία Βερακρούς, όπου ξεριζώθηκαν δέντρα και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από χειμμάρους. Επίσης μεγάλες είναι οι ζημιές στα τουριστικά θέρετρα της χερσονήσου Γιουκατάν.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή