Με την κήρυξη όλων των νομών της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εφαρμόζει από τη στιγμή αυτή, σε όλη την Επικράτεια, το Σχέδιο «Περσέας», το οποίο ίσχυε από χθες το μεσημέρι μόνον για τις πληγείσες περιοχές.
Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος:
1. Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας, οι Υγειονομικές Μονάδες και Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας τίθενται σε πλήρη επιφυλακή.
2. Προτεραιότητα δίδεται στα έκτακτα περιστατικά και στις εισαγωγές περιστατικών που χρήζουν άμεσης παρέμβασης ή θεραπείας.
3. Το προσωπικό τίθεται σε επιφυλακή επί εικοσιτετραώρου βάσεως, καθώς και τα Επιχειρησιακά Κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
4. Το ΕΚΑΒ τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητος με συνεχή παρουσία στους Νομούς, όπου έχουν πληγεί αλλά και με σχεδιασμό, ώστε το ταχύτερο δυνατόν να βρίσκονται τα ασθενοφόρα και οι κινητές μονάδες στους τόπους, όπου προκύπτει ανάγκη.
5. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), αναλαμβάνει επί εικοσιτετραώρου βάσεως την επιδημιολογική επιτήρηση της χώρας, καθώς και τον ενδελεχή έλεγχο όλων των πιθανών εστιών ρύπανσης και λοιμώξεων για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών, με ειδική μέριμνα στα προϊόντα σίτισης, ύδρευσης και γενικότερα υγειονομικής κάλυψης.
Το Υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει στο Νομό Ηλείας 300 σκηνές των 5 ατόμων, 1000 κλινοσκεπάσματα και 1000 σλίπινγκ μπαγκς.
Για το συντονισμό της δημιουργίας καταυλισμών αστέγων, μεταβαίνει στις πληγείσες περιοχές ειδικό κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να οργανώσουν τους χώρους και να συντονίσουν τη λειτουργία τους, επικουρούμενο από ειδικούς Επιστήμονες, Ψυχιάτρων, Ψυχολόγων, Κοινωνικών Λειτουργών και Επισκεπτών Υγείας.
Παράλληλα, προβαίνει στην καταγραφή όλων των αναγκών, ώστε άμεσα να φθάσει και άλλο υλικό, όπου χρειαστεί.
Σημειώνεται, ότι ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, στέλνει στη Ζαχάρω Ηλείας συνολική δύναμη 50 εθελοντών διασωστών, στον Υμηττό και στα Καλύβια Αττικής δύναμη 20 εθελοντών διασωστών, στη Μεγαλόπολη συνολική δύναμη 15 εθελοντών διασωστών, στο Δήμο Αβδήρων Ξάνθης δύναμη 40 εθελοντών διασωστών και στο Αλιβέρι Ευβοίας δύναμη 30 εθελοντών διασωστών.
Μετέβη στο Αγρίνιο δύναμη 15 Εθελοντών Διασωστών Σαμαρειτών, καθώς και στις Πόρτες Αχαΐας δύναμη 15 Εθελοντών Διασωστών Σαμαρειτών της Πάτρας.
Μετέβη στις πληγείσες περιοχές δύναμη της Ειδικής Ομάδας Ψυχολόγων, για την υποστήριξη των πληγέντων, καθώς και για τις οικογένειες των θυμάτων.
Επίσης, ο Ερυθρός Σταυρός παραχώρησε για τις ανάγκες του Υπουργείου Υγείας δύο κινητές μονάδες, οι οποίες εντάσσονται στη δύναμη του ΕΚΑΒ. Επίσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που προκαλείται από τις πυρκαγιές, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε οδηγίες προς τους πολίτες για την ελάττωση του κινδύνου από την έκθεση στο νέφος της περιοχής.
Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά αφορούν τον περιορισμό των μετακινήσεων, την αναπνοή μόνο από τη μύτη, την αποφυγή κόπωσης, τη χρήση πολλών υγρών, τον περιορισμό κυκλοφορίας μικρών παιδιών, υπερηλίκων και ατόμων που πάσχουν από ειδικές ασθένειες, των κλιματισμών των εσωτερικών χώρων, να είναι τα παράθυρα κλειστά και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις (ιδίως με αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, αποφρακτική πνευμονοπάθεια, κ.λπ.) να απευθύνονται στον γιατρό τους ή στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας και Νοσοκομείο, εφόσον εμφανίζουν συμπτώματα.
Σε ό,τι αφορά τέλος την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων, δίδεται επίδομα 600 ευρώ για την αντιμετώπιση άμεσων αναγκών διαβίωσης, 6.000 € ανά καταστραφέντα οικία, καθώς και 6.000 € σε κάθε οικογένεια των θυμάτων.