Χρυσή Αυγή: Να μην δοθούν αναστολές ζητούν οι συνήγοροι των Αιγυπτίων ψαράδων

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020 13:54
UPD:14:02
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Να μην δοθούν αναστολές στους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής ζητούν με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δικηγόροι των Αιγύπτιων ψαράδων, Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης και Κώστας Σκαρμέας. «Οι αποφάσεις που εκκρεμούν είναι σημαντικές, καθώς μπορούν να ολοκληρώσουν την καταδίκη, αλλά μπορούν και να την καταστήσουν κενό γράμμα», υποστηρίζουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν. 

Το διακύβευμα, σύμφωνα με τους τρεις συνηγόρους, είναι «η απόκρουση της προσπάθειας των κατηγορουμένων να πέσουν στα μαλακά, τα ελαφρυντικά, οι ποινές, η ανασταλτική δύναμη της έφεσης».

Αναλτικότερα, οι τρεις δικηγόροι υπογραμμίζουν ότι:

  1. Οι επιβληθείσες ποινές κάθειρξης για το επταμελές διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης (13 έτη ποινή κάθειρξης με εξαίρεση τα 10 έτη κάθειρξης για τον Ματθαιόπουλο) είναι υψηλές, αλλά όχι οι ανώτατες (15 έτη κάθειρξης).
  2. Οι συντρέχουσες πλημμεληματικές ποινές για όλους δεν πρόκειται να εκτελεστούν, γιατί τα πλημμελήματα παραγράφονται έως τον Σεπτέμβριο 2021.
  3. Για τους υποψήφιους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που καταδικάσθηκαν για δύο αδικήματα (την πράξη που τέλεσαν και την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) το δικαστήριο επέλεξε να επιβάλει μικρότερες ποινές από τις αρμόζουσες (10 έτη κάθειρξης στον έναν δράστη και 7 έτη κάθειρξης σε όσους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά) και σε κάθε περίπτωση ποινές που είναι αντικειμενικά χαμηλές σε σχέση με τη νομολογία και τη δικαστηριακή πρακτική για τέτοια βαρύτατα κακουργήματα, χωρίς να εμποδίζεται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα. Πέντε δράστες που, σύμφωνα με την απόφαση, αποπειράθηκαν νύχτα να σκοτώσουν χτυπώντας με σιδερένιους λοστούς από κοινού στο κεφάλι τον ανυποψίαστο κοιμισμένο στην ταράτσα Αιγύπτιο αλιεργάτη, που ούτε ήξεραν ούτε τους ήξερε, και του άνοιξαν το σαγόνι στα δύο, εγκαταλείποντάς τον αιμόφυρτο για να πάνε βιαστικά να χτυπήσουν και τους άλλους, τιμωρήθηκαν για το αδίκημα αυτό, καθώς και για την ένταξή τους σε εγκληματική οργάνωση, με την ποινή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελαφρυντικό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις.
  4. Για τους ενταχθέντες σε εγκληματική οργάνωση (βουλευτές εκτός Πολιτικού Συμβουλίου και κατηγορούμενους χωρίς επιμέρους κακούργημα), οι ποινές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρξης, δηλαδή χαμηλότερες από τις ανώτερες προβλεπόμενες (10 έτη κάθειρξης).
  5. Οι κατηγορούμενοι διεκδικούν από σήμερα την αναγνώριση αναστέλλουσας ισχύος στις εφέσεις τους. Χορήγηση της αναστολής στο διευθυντήριο και σε όσους συμμετείχαν σε ανθρωποκτόνες επιθέσεις θα σημάνει ότι η κοινωνία, τα θύματα και οι οικογένειές τους θα περιμένουν πολλά ακόμα χρόνια για να εκτίσουν οι κατηγορούμενοι τις ποινές τους. Αυτό θα είναι αδιανόητο για τη διευθύνουσα ομάδα. Θα είναι όμως και απαράδεκτο για τους επίδοξους δολοφόνους του Αμπουζίντ Εμπάρακ που 8 χρόνια μετά την δολοφονική επίθεση που τέλεσαν έχουν κρατηθεί μόνο μία (1) ημέρα!
  6. Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής (ήδη με τη διατύπωση του νέου Κ.Ποιν.Δ. συνήγοροι υποστήριξης της κατηγορίας) κατά των δραστών της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ δεν έχουμε δικαίωμα να προσβάλουμε την απόφαση του δικαστηρίου όσον αφορά τους κατηγορούμενους κατά των οποίων παριστάμεθα. Το έχει όμως ο Εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφείλει να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει η μακρά και κρίσιμη διαδικασία των αναστολών ή μη των ποινών, ώστε να κριθεί ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή και ποιοι όχι. 

Στο δικαστήριο προσήλθαν μετά την μεσημεριανή διακοπή, οι πρώην βουλευτές Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης. 

Νωρίτερα ο συνήγορος του Γιώργου Ρουπακιά ανακοίνωσε στο δικαστήριο πως ο εντολέας του δεν θα υποβάλλει αίτημα αναστολής, αν και όπως είπε, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ισοβίτες έτυχαν χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος.Η απόφαση για τις αναστολές των ποινών εκτιμάται πως θα εκδοθεί είτε αργά το βράδυ σήμερα είτε την Παρασκευή. 

Να σημειωθεί πως αν το δικαστήριο αποφασίσει τον εγκλεισμό κατηγορουμένων η παραμονή τους στην φυλακή , ανάλογα με την ποινή καθενός, θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο από τα 3 έως τα 4,8 έτη με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις για αποφυλάκιση με την συμπλήρωση έκτισης των 3/5 της ποινής και αφού αφαιρεθούν οι χρόνοι προσωρινής κράτησης όσων προφυλακίστηκαν. Σε αυτόν τον μέσο όρο δεν υπολογίζονται οι περιπτώσεις όπου θα προσφέρεται εργασία εντός της φυλακής , τα λεγόμενα "μεροκάματα" όπου η κάθε μέρα μετρά διπλή . Με την συμπλήρωση , κατά μέσο όρο, 3,3 ετών έκτισης κάθε κρατούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής θα μπορεί να ζητήσει απόλυση υπό όρους από τα αρμόδια δικαστικά συμβούλια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή