Πάρνηθα: Ξεκίνησαν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2007 09:02
A- A A+

ΠΕΝΤΕ σχήματα από εταιρείες 7ης και 6ης τάξης που σχηματίστηκαν από το σύνολο των 20 τεχνικών εταιρειών της χώρας που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην πρόσκληση, έχουν εγκατασταθεί στις καμένες περιοχές της Πάρνηθας και πραγματοποιούν εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι ρυθμοί με τους οποίους εργάζονται είναι εντατικοί σε μια προσπάθεια να έχουν ολοκληρώσει τα έργα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου πριν από τις βροχές που θεωρείται βέβαιο ότι αν είναι έντονες θα δημιουργήσουν προβλήματα στις γύρω από την Πάρνηθα κατοικημένες περιοχές.

Τα πρώτα έργα που κατασκευάζουν τα πέντε σχήματα των τεχνικών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Πάρνηθα είναι αποφράξεις και βελτιώσεις κοίτης, μικρά φράγματα, τοίχους αντιστήριξης με πασσάλους που θα λειτουργήσουν ανασχετικά στο ενδεχόμενο των πλημμυρών.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά, με εντολή του οποίου οι εταιρείες αυτές ανέλαβαν με απευθείας ανάθεση τις εργασίες, επειδή δεν υπήρχε χρόνος για διενέργεια διαγωνισμών, θα κατασκευάσουν έργα προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ. Σε αυτά περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός των χειμάρρων της Γιαννούλας και της Εσχατιάς, η κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος στο ρέμα της Γιαννούλας και ενδεχομένως κάποια άλλα μικρότερα έργα που θα κριθούν απαραίτητα.

Η επιλογή των εταιρειών έγινε από ένα κατάλογο πάνω από 20 ενδιαφερομένων σε συνεννόηση με το Σύνδεσμό τους, οι οποίες πρόλαβαν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, αφού υπήρχε πράγματι μια υπερπροσφορά από πολλές εταιρείες που δεν είχαν προλάβει να συμμετέχουν στα αντιπλημμυρικά έργα της Πάρνηθας.

Μάλιστα οι εταιρείες αυτές που έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Πάρνηθα, με πρότασή τους στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ συμφώνησαν ότι θα αποδίδουν το 5% των χρημάτων που θα εισπράττουν, προκειμένου να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αγορά και φύτευση δένδρων στην Πάρνηθα.

Διευκρινίζεται ότι το μοντέλο που εφαρμόζεται στην Πάρνηθα για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα είναι διαφορετικό από αυτό της Χαλκιδικής που απέτυχε. Εδώ γίνονται κορμοδέματα, κλαδοπλέγματα και εκεί που αρχίζουν οι μικροί χείμαρροι γίνονται τα ξυλοφράγματα, ενώ στη Χαλκιδική που υπήρξε πρόβλημα δεν έγιναν τα ξυλοφράγματα στους μικρούς χειμάρρους με αποτέλεσμα να γίνουν ζημιές.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες οι τεχνικές εταιρείες που δουλεύουν στην Πάρνηθα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρώσει τα πρώτα αντιπλημμυρικά έργα στις καμένες δασικές περιοχές μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, τα οποία θα συμβάλουν σε ένα βαθμό στην αντιμετώπιση έκτακτων πλημμυρικών φαινομένων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και η κατασκευή επιπλέον έργων.

Αλλωστε όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και πολλά χρόνια από μελέτες ειδικών επιστημόνων, πολύ πριν την καταστροφή της Πάρνηθας, για τη συνολική αντιπλημμυρική θωράκιση του Λεκανοπεδίου απαιτούνται τεράστια χρηματικά ποσά τα οποία δεν υπάρχει δυνατότητα να διατεθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πάντως νέες μελέτες μετά τις πυρκαγιές τόσο της Πάρνηθας όσο και της Πεντέλης για το σύνολο των αντιπλημμυρικών έργων που απαιτούνται για τη θωράκιση του Λεκανοπεδίου δεν έχουν γίνει ακόμα.

Αυτό που υποστηρίζουν ειδικοί επιστήμονες είναι ότι τα ρέματα που κινδυνεύουν να φέρουν πλημμύρες στις γύρω από την Πάρνηθα περιοχές είναι το ρέμα Χούνης που βρίσκεται ανάμεσα στο Καζίνο και στο Φλαμπούρι που φθάνει έως τους Θρακομακεδόνες, το ρέμα Αγίας Τριάδος από κεντρικό σημείο στην καρδιά του Δρυμού έως το τελεφερίκ, το ρέμα Αγίου Γεωργίου από το χώρο στάθμευσης του τελεφερίκ ως το σημείο που φιλοξενήθηκε το Ολυμπιακό τουρνουά του Mountain bike, καθώς και τα ρέματα Μαυρόρεμα και Γιαννούλας.

ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή