Ο. Γεροβασίλη: H στάση της κυβέρνησής συνοψίζεται στο δίπτυχο χρήση βίας - διχαστικός λόγος

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2020 12:50
UPD:12:53
Nick Paleologos / SOOC/
A- A A+

Η Τουρκία συνεχίζει να δημιουργεί εντάσεις αν και είμαστε μόλις 10 ημέρες από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής από την οποία εισπράξαμε ευχές και συμπάθεια, τόνισε η γραμματέας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Όλγα Γεροβασίλη.

Η κ. Γεροβασίλη μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 συμπλήρωσε ότι από τότε λέγαμε ότι δεν ήταν δυνατόν η κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη όταν στο κείμενο δεν υπήρχε κάν η λέξη κυρώσεις αλλά γίνεται λόγος για ένα μετέπειτα σχέδιο κυρώσεων την ώρα που ταυτοχρόνως η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετική συμπεριφορά της.

«Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ικανοποιημένος δημιουργούσε ένα ευνοϊκό έδαφος ώστε ο Ερντογάν να εντείνει τις πιεσεις του. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση όπως γνωρίζετε. Επίσης έχει βγει ένα κείμενο από το Π.Σ. του κόμματος το οποίο περιέχει πλήρη ανάλυση των θέσεών μας», σημείωσε. 

«Καλό θα ήταν να δούμε λοιπόν και τις θέσεις της κυβέρνησης. Να γνωρίζουμε τις κόκκινες γραμμές της. Ας μας ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης πού θέτουν τα δικά τους όρια. Διότι εδώ διακρίνουμε μία ενθάρρυνση αντί για αποθάρρυνση του Ερντογαν. Επιπροσθέτως εάν σύμφωνα με το κείμενο της Συνόδου Κορυφής το θέμα θα ξανασυζητηθεί το Δεκέμβριο ώστε να ενεργοποιηθεί η εργαλειοθήκη, τίθεται το ερώτημα ως πού θα πρέπει να φτάσει ο Ερντογαν; Σήμερα ο ίδιος έχει κάνει αυτή την παράνομη NAVTEX για τα 6.5 μίλια.

Η Ελλάδα πρέπει να επανέλθει στην ενεργή εξωτερική πολιτική. Η αδράνεια δε μας έχει βοηθήσει όλο αυτό το διάστημα. Η κυβέρνηση εμφανίζεται ικανοποιημένη, ο διεθνής παράγοντας μας συμπαθεί και ο Ερντογάν εκτραχύνεται», τόνισε η κ Γεροβασίλη. Επίσης ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε την αρχή της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία και αποκάλεσε μονόδρομο για να ανακοπεί η επιθετικότητα Ερντογαν.

«Ως κυβέρνηση πιστεύαμε και εφαρμόζαμε πάντα την ενεργή εξωτερική πολιτική που σημαίνει ότι βάζεις συνεχώς μπροστά τα δικαιώματα της χώρας. Αυτή η πολιτική μόνο μπορεί να ανακόψει την επιθετικότητα Ερντογαν», υπογράμμισε, ενώ τόνισε ότι «από τον Ιούνιο του 2019 μπήκε το θέμα των κυρώσεων από τον Τσίπρα στην Ε.Ε. Αυτή όμως η διεκδικητική εξωτερική πολιτική αδράνησε με την αλλαγή της κυβέρνησης.

Είναι ανησυχητικό το ότι η κυβέρνηση ΝΔ δεν απαιτεί και παραμένει ικανοποιημένη με τη στάση του διεθνούς παράγοντα και της Ε.Ε. Στη συνέχεια μιλήσαμε για την επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο και ετοιμάσαμε, όπως γνωρίζετε το νομοσχέδιο. Όμως άλλαξε η κυβέρνηση. Στη συνέχεια, όταν έγινε το Τουρκο-Λιβυκό σύμφωνο μιλήσαμε για την επέκταση των 12 μιλίων νοτίως της Κρήτης. Αυτό θα ήταν μία πράξη που δήλωνε ότι δεν απεμπολούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Η κ. Γεροβασίλη ισχυρίστηκε ότι τα ευχολόγια μας έφεραν εδώ που μας έφεραν, ενώ με την ίδια λογική σήμερα, με βάση τις συνθήκες που διαμορφώνονται με τον Ερντογαν να απειλεί ότι θα έρθει στα 6.5 μίλια από το Καστελλόριζο, εξέφρασε την άποψη της παράταξης η οποία είναι άμεση επέκταση χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο και νοτίως της Κρήτης.

Προέτρεψε επίσης τον κ. Μητσοτάκη, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, να μη φύγει αν δεν διασφαλίσει κυρώσεις προς την Τουρκία. «Προχτές έφυγε ο Πομπέο από την Ελλάδα, μας εξέφρασε τη συμπάθεια και τις ευχές του και την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα. Ποια είναι τελικώς τα όρια της κυβέρνησης ΝΔ;», διερωτήθηκε. 

Αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι αυτή τη μεγάλη μέρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να τη σπιλώσει επιχειρώντας να λειτουργήσει υπέρ του εαυτού του και ενάντια στην ιστορική αλήθεια.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να δυναμιτίσει το δημοκρατικό τείχος που ύψωσε ο κόσμος 42 μόλις δευτερόλεπτα μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης με τη βία και μερικές ώρες μετά, με τις διχαστικές και ανιστόρητες δηλώσεις του Πρωθυπουργού», σημειώσε. 

«Η στάση Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του συνοψίζεται στο δίπτυχο, χρήση βίας - διχαστικός λόγος», κατέληξε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή