Συνεπής στην προκλητική της στάση η Τουρκία δυναμίτισε την έναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στέλνοντας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Οι νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τις έρευνες κοντά στην περιοχή του Καστελλόριζου και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο αλλά και η εμπλοκή της Τουρκίας στη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μετατοπίζουν το ενδιαφέρον πλέον στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.
«Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έπειτα από τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Άγκυρα, σημείωσε ότι «όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης».
Κατά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια εξέφρασε την ενόχλησή του από «το γεγονός, ότι λόγω των άμεσων προκλήσεων της Τουρκίας με τον απόπλου του Oruc Reis, αυτή τη στιγμή οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας να μην φαίνονται καθόλου στον ορίζοντα δυνατές, και τουλάχιστον σε εύθετο χρόνο να μην είναι κάτι τέτοιο εφικτό».
Νωρίτερα, και προτού αποχωρήσει από το Βερολίνο ο Χάικο Μάας κάλεσε την Τουρκία να αποφεύγει τις προκλήσεις στην περιοχή. «Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», τόνισε.
Με διπλή παρέμβαση για τις εντάσεις στην περιοχή τοποθετήθηκαν επίσης οι ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελλόριζου, τόνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντκάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει την απόφαση για το άνοιγμα των Βαρωσίων.
Με επιβολή κυρώσεων προειδοποίησε από την πλευρά του την Τουρκία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος με δηλώσεις του καταδίκασε τόσο την εκ νέου αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια της Κύπρου.
Πάντως, η Τουρκία επιμένει σε μια εμπρηστική ρητορική, όπως φαίνεται και από τη στάση αξιωματούχων της. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η ομόλογός του από τη Σουηδία Αν Λίντε είχαν μια έντονη λεκτική διαμάχη μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Προκλητική ήταν η ρητορική και του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος, σύμφωνα με το CNN Turk, ανέφερε: «Φαίνεται ότι όλες οι δηλώσεις διαφόρων χωρών μετά την επανέναρξη των επιχειρήσεων του Oruc Reis γράφτηκαν από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών». Μάλιστα είπε πως αν χρειαστεί η Τουρκία είναι έτοιμη να απαντήσει.
naftemporiki.gr