Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]
Οι καταγγελίες και τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα σε βάρος της Κύπρου άρχισαν το 2016, όταν για δεύτερη φορά χαλάρωσαν τα κριτήρια για το πρόγραμμα παραχώρησης υπηκοότητας. Το ποσό για επενδύσεις όσων ήθελαν κυπριακό -συνεπώς ευρωπαϊκό- διαβατήριο έπεσε στα δύο εκατομμύρια και δόθηκε προτεραιότητα στην αγορά ακινήτων. Στον τομέα που γίνεται πάρτι, σύμφωνα με την Ε.Ε. Το 2015 παραχωρήθηκαν 337 διαβατήρια και το 2018 ξεπέρασαν τα 700.
Πέρυσι τον Νοέμβριο έσκασε η υπόθεση του διεθνώς καταζητούμενου για οικονομικά εγκλήματα, Μαλαισιανού Jho Taek Low, που πολιτογραφήθηκε κατ’ εξαίρεση το 2015, κατόπιν εισήγησης του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου, έναντι επένδυσης 5 εκατ. ευρώ και αγοράς ακινήτου στην Αγία Νάπα, αξίας 500.000 ευρώ. Είχε προηγηθεί καμπανάκι της Κομισιόν, που αποφάσισε να γίνει αυστηρή κατόπιν εορτής. Η Λευκωσία προχώρησε βαρύθυμα σε αλλαγές. Αργά, πολύ αργά. Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες του καταρινού Al Jazeera.
Οι πρώτες τσίμπησαν τον περασμένο Αύγουστο, με τις αποκαλύψεις για 119 γκρίζα πρόσωπα, τα οποία πολιτογραφήθηκαν Κύπριοι τη διετία 2017-19 έναντι 2,5 εκατ. ευρώ ο καθένας. Σε σύνολο 2.351 περιπτώσεων, δε χάλασε ο κόσμος για 119 προβληματικές. Τι λες; Το διαβατήριο δεν είναι απλώς ένα χαρτί και η φήμη μιας χώρας δεν μπαίνει στο ζύγι με τον παρά. Εντάξει, για συγκεκριμένα δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία, μεσίτες και κατασκευαστικές όλα είναι ανθηρά. Η Λευκωσία τη στοχοποίηση, για λόγους ανταγωνισμού, πουλά, ενώ ο ξένος δάκτυλος τη χαλά από ένα δίκτυο «σε μια χώρα, η οποία είναι γνωστή για τις φιλοτουρκικές της θέσεις».
Σε ένα μήνα, νέο κύμα. Δεν έχει σημασία αν οι πρωταγωνιστές στο βίντεο εννοούν τα «Τhis is Cyprus» και «Αν ξέρεις τους αγγέλους, δεν χρειάζεσαι το θεό» ή αν ήταν καλοστημένη παγίδα, ή αν το δίκτυο παίζει πολιτικά. Το τρέχον πρόγραμμα σε τρεις βδομάδες τερματίζεται, έκθετοι ο πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΑΚΕΛ, που με εκπροσώπους Κινέζου υπόδικου νταραβερίζονται, μα οι σημαίες ευκαιρίας δεν αφήνονται. Ήδη, ψιθυρίζεται ότι νέο πρόγραμμα, με άλλη λογική και στόχευση, καταρτίζεται. Και με τα ριάλια τι γίνεται; Η διακοπή αντιστοιχεί περίπου στο 1,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2023. Η κατάχρηση σκότωσε το πρόγραμμα, που οι αρχές θεωρούν ότι λίγο πολύ διέσωσε την κυπριακή οικονομία, μετά το κούρεμα των καταθέσεων το 2013.