Νέες εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο- Στην Ελλάδα ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2020 08:53
UPD:11:43
EPA/TURKISH DEFENCE MINISTER / HANDOUT
A- A A+

Με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis να βρίσκεται από σήμερα το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου, συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία ναρκοθετώντας το ευνοϊκό κλίμα που είχε καλλιεργηθεί μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας έπειτα από την συμφωνία για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο μερών.

Η επιστροφή του Oruc Reis δημιουργεί νέο πεδίο εντάσεων καθώς η Τουρκία δεν κατάφερε να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην εικόνα αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριφορά για την οποία  είχε προϊδεάσει ξεκινώντας ένα κύκλο προκλήσεων από την Κύπρο και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Παραμονές έτσι της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, η Τουρκία στέλνει το Oruc Reis ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, κίνηση που το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε «μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».

Ενημερώνοντας σχετικά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης του επισήμανε πως θα θέσει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιαςτόνισε μετά το πέρας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: «Εξήγησα το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία. Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Λυπηρή» χαρακτήρισε την ανακοίνωση για νέα τουρκική NAVTEX «που επηρεάζει την Ελλάδα» ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής,  Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, τονίζοντας ότι αυτές οι ενέργειες «οδηγούν σε κλιμάκωση».

Στο μεταξύ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταλόγισε στην Ελλάδα ότι «δεν έχει το δικαίωμα να αντιτίθεται στις ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας, οι οποίες γίνονται 15 χιλιόμετρα ανοιχτά των ακτών της ενδοχώρας, στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε χθεσινή επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σαρλ Μισέλ έριξε τις ευθύνες για την ένταση στην Ελλάδα.

«Παρά την προσέγγιση καλής πρόθεσης από την Τουρκία, η Ελλάδα συνεχίζει τα βήματα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «για να μπορεί να πραγματοποιηθεί το συνέδριο για την ανατολική Μεσόγειο που πρότεινε η Τουρκία, αναμένουν απτά βήματα από την Ευρώπη».

Η γερμανική αντίδραση

Στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, ακύρωσε  την επίσκεψή του στην Άγκυρα, η οποία είχε προγραμματιστεί στο πλαίσιο περιοδείας σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία.

Ερωτηθείς από την Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης για τους λόγους της ακύρωσης του ταξιδιού στην Τουρκία, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Άντεμπαρ, περιορίστηκε στη δήλωση ότι ο κ. Μάας αποφάσισε να ταξιδέψει μόνο στη Λευκωσία και την Αθήνα. Πηγές στο Βερολίνο επισημαίνουν όμως ότι με τη στάση της Άγκυρας τις τελευταίες ημέρες, μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Λυπηρό βήμα χαρακτήρισε από την πλευρά του τη νέα τουρκική Navxtex για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.  «Λυπηρό και όχι συνετό» βήμα που «θα έριχνε πίσω» τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση, θα αποτελούσαν ενδεχόμενες νέες έρευνες της Τουρκίας στην «διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή» της ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή