Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές, φόβοι για έξι αγνοουμένους

Στους 63 ο αριθμός των νεκρών και στους 105 των τραυματιών
Τρίτη, 28 Αυγούστου 2007 07:01
UPD:09:21
AΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

A- A A+

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα στην Πελοπόννησο και την Εύβοια. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ο δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος, δήλωσε ότι αγνοούνται δύο άνθρωποι από τα χωριά Μηλιά και Ξηρομέρι ενώ εκφράζονται φόβοι για τέσσερις ακόμη αγνοούμενους παραθεριστές. Στους 63 έχει ανέλθει ο αριθμός των νεκρών.

Τα μέτωπα των πυρκαγιών έως τις 6 το πρωΐ.

Στην Εύβοια η φωτιά απειλεί το χωριό Κάτω Σέττα το οποίο έχει εκκενωθεί και η φωτιά κατευθύνεται στο δάσος του όρους Δίρφυς. Σε εξέλιξη βρίσκονται τρία μέτωπα σε Αλιβέρι, Μύστρο και Στύρα.

Στα χωριά Μεσοχώρι, Τραχήλι, Ψαρουνιά, Κρεμαστό, Φαρουνιά, Παρθένι, Παναγιά, Μαρμάρι, Πόρτο Λάφια, Γέροντα και Θεολόγο.

Στην Ηλεία, δυσκολότερη είναι η κατάσταση σε Κρέστενα, Ανδρίτσαινα και Ζαχάρω. Σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Πριτοχώρι, Γρύλλο, Αμαλιάδα και Κλειδιά Ωλένης.

Στην Αρχαία Ολυμπία μαίνεται η φωτιά στο Λάλα.

Στη Μεσσηνία σε εξέλιξη τα μέτωπα σε Πεύκο, Ανω Αρφαρά. Μιχαλία, Μελιγαλά, στον Ταΰγετο στην περιοχή Αρτεμισία και στον δήμο Ανδανίας, στα χωριά Αμπελώνα, Στάσιμο, Σκληρό, Μαυρομμάτι, Μέδα, Πέτρα, Μαρίνα, Κακαλέτρι, Φίλια και Διαβολίτσι. Εχουν εκκενωθεί τα χωριά Αμπελώνας, Στάσιμο και Σκληρό.

Στην Αρκαδία σε εξέλιξη η φωτιά στον δήμο Γόρτυνος, στα χωριά Κοτύλι, Παλάτου, Παλαιόκαστρο, Μουσιά, Αρχαμίτες, Λεοντάρι, Ασέα, Κακουρέϊκα, και Μανθηρέα.

Στην Λακωνία, σε εξέλιξη το πύρινο μέτωπο στον Πάρνωνα.

Στην Αιτωλο-Ακαρνανία σε εξέλιξη η φωτιά στην ορεινή Ναυπακτία στα χωριά Παλαιοχωράκι και Φυτείες.

Στη Βοιωτία, σε εξέλιξη η φωτιά στο Καναλάκι. Επίσης, μαίνονται οι πυρκαγιές σε χαμηλή βλάστηση στα Σύβοτα Θεσπρωτίας και στο Ακαθωτό Φλώρινας.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Αθήνα, Πειραιά, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρο, Κορινθία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Κυκλάδες και Κρήτη, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συλλήψεις για εμπρησμό

Τέσσερις είναι οι συλλήψεις εμπρηστών, εκ των οποίων από πρόθεση έγιναν στην περιοχή της Φλώρινας. Τα άλλα τρία άτομα συνελήφθησαν στα Οινόφυτα Βοιωτίας και κατηγορούνται για εμπρησμό από αμέλεια.

Την ίδια ώρα στο Καλέντζι Μαραθώνα μετά από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εντοπίστηκαν μπουκάλια με στουπί, τα οποία εξετάζονται.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η χώρα συνεχίζει να πλήττεται από την πύρινη λαίλαπα, βρίσκεται μπροστά σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, ωστόσο λαμβάνονται όλα τα μέτρα και σε όλα τα επίπεδα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι καταργούνται όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και για την καταβολή των βοηθημάτων θα αρκεί μία απλή αίτηση.

Από σήμερα όπως είπε τίθεται σε λειτουργία η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των πυροπαθών 1555.

Σε ότι αφορά τα περί «ασύμμετρης απειλής» τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υπαινίσσεται τίποτε περισσότερο από ότι σκέφτεται ο απλός πολίτης για το εύρος, τα μέτωπα και την ώρα εκδήλωσης των πυρκαγιών. Ανέφερε ότι βοήθεια στη χώρα μας θα αποστείλει και η Κομισιόν.

Εως το τέλος της εβδομάδας θα επισκεφθεί την Ελλάδα η Επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική, Ντανούντα Χούμπνερ, προκειμένου να εκτιμήσει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Μέτρα για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των επιχειρήσεων, τη ρύθμιση των οφειλών τους προς τις τράπεζες και τη χορήγηση δανείων, ανακοίνωσαν χθες οι κύριοι Αλογοσκούφης και Σιούφας.

Τα μέτρα αφορούν τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις και όσες βρίσκονται στους πυρόπληκτους νομούς Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Εύβοιας.

Για την κάλυψη των πρώτων αναγκών τους ενισχύονται με 5.000 ευρώ, ενώ αναστέλλονται για έξι μήνες η καταβολή του ΦΠΑ, οι πλειστηριασμοί και η εκτέλεση εξώσεων. Επίσης αποφασίστηκε το πάγωμα όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Η αντιπολίτευση

Για καλλιέργεια φόβου, ανασφάλειας και διχασμού κατηγόρησε την κυβέρνηση σε δημόσια δήλωσή του ο Γιώργος Παπανδρέου. Αναφερόμενος στα περί «ασύμμετρης απειλής», έκανε λόγο για «ασύμμετρες ανοησίες» και διερωτήθηκε εάν υπήρχε τρομοκρατική απειλή γιατί δεν ενημερώθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί. Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό εάν έχει στοιχεία να τα καταθέσει. Σε διαφορετική περίπτωση όπως είπε, υπονομεύει τους θεσμούς της χώρας.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε σε συστράτευση όλους τους Ελληνες μπροστά στην τραγωδία που πλήττει τη χώρα. Ο καθένας, πρόσθεσε ο κ. Ρουσόπουλος, επιλέγει τον δρόμο του και κρίνεται από τους πολίτες και την ιστορία.

Τα περί «ασύμμετρων απειλών» που αναφέρει η κυβέρνηση, έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν τον λαό, ώστε να στρέψει την αντίδρασή του σε λάθος δρόμο και κατά την εκλογική αναμέτρηση και μετά, υποστήριξε σε συνέντευξη Τύπου η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Για επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης, επέκρινε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο κ. Αλαβάνος απέρριψε τις εκτιμήσεις για οργανωμένο σχέδιο τρομοκρατίας και ζήτησε από την κυβέρνηση να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα αν έχει τέτοιες ενδείξεις.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή